Икономическото оживление подкрепя цените на петрола

Така, след поскъпването на акциите в петък, днес пазарът ще се консолидира преди да потърси нов повод за възходящо движение.  В Лондон FTSE 100 пада с 0.20%, до 5 535 пункта, в Париж индексът на сините чипове CAC 40 губи 0.58%, до 3 131 пункта, а германският DAX е надолу с 0.08%, до 6 052 пункта.
Прибирането на печалби от рискови активи, като акции, петрол и валути, дава подкрепа на долара и останалите резервни валути.  Еврото поевтинява с 0.91%, до 1.3683 долара за барел, докато индексът на Nasdaq за движението на долара срещу 6 основни валути се покачва с 0.33%, до 77.18. Рязкото поскъпване на долара показва, че инвеститорите търсят печалби от скъпото евро, уязвимо заради дълговата криза в еврозоната.
Като повод за атаката срещу еврото послужиха резултатите от днешния търг на италиански дълг. Доходността на облигациите с номинал от 3 млрд. евро с 5-годишен падеж достигна днес 6.29%, спрямо 5.3% постигнати на предходния такъв аукцион, проведен в средата на октомври. Търсенето днес превиши предлагането в съотношение 1.46.
Възходящото движение на американските пари оказва натиск върху цените на суровините и петрола сорт Брент поевтинява в Лондон с 0.18%, до 113.96 долара за барел с доставка през декември.
Банковите акции са сред най-търсените активи в началото на търговията на европейските борси. Съставянето на правителства на технократи в Италия и Гърция внушава повече доверие, че кризата на платежоспособността ще отиде към своя край.
Идексът DAX във Франкфурт се покачва с 0.83% до 6107 пункта, FTSE100 в Лондон се вдига с 0.4% до 5567 пункта, а CAC40 в Париж добави 0.7% до 3172 пункта. Италианският FTSE MIB приветства новия премиер Марио Монти с плюс от 1.78%.
По-сериозни движения има по позициите на френския банков гигант BNP Paribas, който добави 5.65%, германската Commerzbank, която е инвестирала солидно в правителствен дълг на южните страни, качва 4.4%, толкова и холандската финансова група ING.
Единната европейска валута се колебае около 1.3739 долара. Пазарът внимателно ще проследи аукциона на италианския държавен дълг с 5 годишен падеж, който ще се проведе днес. Признак на търсене, при по-ниски лихви, е се отрази вероятно и в покачване на европейската единна валута. Засега най-силна е реакцията на европейските надежди върху австралийския долар, който се търси като рисков доходен актив и стойността му се покачи до 1.0287 долара.
Щатският долар очаквано спада към йената, след като Япония съобщи за много силен икономически растеж през третото тримесечие. Един долар купува 77.02 йени и вероятно отработването на новината при откриването на американските борси ще преодолее границата 77 йени за долар, с цел 76.89 и по-ниска. Паундът се понижи до 1.602 към долара.
Икономическото оживление подкрепя цените на петрола, брентът струва 114.29 долара за тройунция, а WTI в САЩ 98.88 долара. Доларовият индекс бележи над 3% понижение от началото на годината.
С 1.1% ръст завърши първия ден от седмицата босовият индекс Nikkei в Токио. Той се покачи до 8603 пункта, основна причина за което е силният ръст на БВП на Япония. Оптимизмът в Азия се подклаждаше от оживление на останалите глобални финансови центрове Европа и САЩ в края на миналата седмица.
За третото тримесечие на годината, от юли до септември, БВП на Япония е нараснал с 6% на годишна база и с 1.5% на тримесечна база. Причина за този силен прираст, който беше очакван от пазарите, са големите инвестиции, необходими след опустошителното земетресение на 11 март.
Акциите в Азия и частност Япония претърпяха сериозна корекция през изминалите месеци и сега те не са скъпи – макар че не са и евтини. Но има пространство за успешни рискови инвестиции в следващите 6 до 9 месеца, твърдят анализатори. В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 2.14% до 19 546 пункта, а в континентален Китай показателят за фондовия пазар в Шанхай е с 1.71% нагоре до 2644 пункта.
Европейските новини помогнаха на някои финансови компании, като японската Nomura и хонконгската Sino Land, която поскъпна с 6%. Скъпата йена, която в момента се търгува 77.11 йени за долар, вече се превръща в реалност и срокът на действия на всяка валутна интервенция на централната банка става все по-къс.
Еврото се търгува на нивата от петък вечерта и купува 1.3748 долара. Паундът струва 1.6047 долара. Най-сериозно движение днес отбелязва щатският долар спрямо канадския, като се покачва с близо 0.6% до CAD 1.0165. Днес предстои обнародване на индексите на производствените цени в канадската икономика през октомври.
На суровинните пазари петролът WTI се смъква до 98.97 долара, а брентът расте до 114.44 долара за барел. Златото върви нагоре, до 1792 долара, а медта, стимулирана от информацията за първото от четири тримесечия насам икономически ръст в Япония скача с почти 3%, до 7883 долара за метричен тон.
Пазарът днес ще поема новините около съставянето на новото правителство на Марио Монти в Италия и ще търси сведения за стабилността на намеренията на Лукас Пападемос в Гърция. Не се очакват икономически статистики с особено въздействие на пазара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *