Илия Баташки: Държавата да не се отказва от грижата за здравето на хората

София /КРОСС/ Държавата трябва гарантира здравето на хората. Махнете ли 150 болници се отказвате от грижата за здравето на хората. Това заяви в предаването „Денят започва“ на БНТ хирургът и член на БСП Илия Баташки. Той прогнозира, че закриването на лечебни заведения в малките населени места ще доведе до увеличение за заболеваемостта и „стопяване на нацията“.

„Това не е реформата, която очакват всички“, каза Нигяр Джафер от ДПС. Според нея липсата на дебат за промените, както и на обществен и политически компромис, заплашват да компрометират реформата още преди тя да се е състояла. Джафер бе категорична, че не може да се повиши качеството на здравните услуги като се ограничава достъпа до тях. Освен това не достигали средствата за здравеопазване с 500 млн. лв.
Припомняме, че на вчерашното парламентарно заседание Нигяр Джафер и още няколко депутати внесоха проект на решение, с което Министерски съвет трябваше да се задължи да спре процеса за закриване на общински болници, но парламентът го отхвърли.

Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ, коментира че досега всички правителства са правили опити да променят системата на здравеопазването. „Ние заложихме ясни критерии кое лечебно заведение да бъде болница. Основният критерий е броят специалисти“, обясни тя. Депутатът допълни, че средствата за здравеопазването са съобразени с финансовата криза. На това се дължали и закъснелите плащане на болнични заведения за реално извършените от тях здравни услуги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *