Имаме доста да учим за обслужването на туристите

Не смятам, че много бързо и лесно може да се намери решение на проблемите с инфраструктурата и обслужването в ски курортите у нас. Отнякъде обаче трябва да се започне. Например добре е да се организира транспорт с автобуси на туристите до ски съоръженията, както се прави на Запад. Така ще се избегне струпването на много частни автомобили до пистите и задръстванията от тях. На някои курорти в Австрия например такива автобуси се поддържат от общината.
В другите курорти няма и огромни опашки от хора, чакащи да се качат на лифта до пистите – просто за съоръженията са изградени много лифтове и туристите не се трупат на едно място. Инфраструктурен проблем е и опесъчаването на пътищата по курортите, което го има само у нас. Заради това се налага хората да ходят кални и мръсни по улиците около хотелите. При австрийските курорти например по пътищата се разхвърля филц – това са малки камъчета, които напролет общината обратно ги събира от улиците. Попитах дали е възможно това да се прави и в Чепеларе, но от общината заявиха, че щяло да излиза прекалено скъпо.

Да има организиран транспорт

Добро впечатление ще направи на туристите и ако стоките, които се предлагат около ски пистите, са на цени, близки до тези в хотелите. Пак ще дам за пример Австрия, където цената на кафето е около 2,5 евро по пистите. Разликите у нас на тези цени са фрапиращи – два до три пъти увеличение има по пистите в сравнение с хотела. Така те отказват впоследствие изобщо да си купуват кафе и чай от такива места. Трябва общините да проявят активност, за да се подобри качеството на услугите. Възможно е дори и самите концесионери да участват в уреждането на транспорта до ски съоръженията. Това е добре за туристите и за името на курорта.
Тези дребни проблеми не предизвикват отлив на туристите от курортите ни засега, но ги карат да се замислят какво да си купят и откъде. Ние станахме популярни с привличането на нисък клас туристи – хора, които не са платежоспособни и идват тук, защото страната ни е евтина дестинация. А целта ни е да привлечем туристи, които са платежоспособни.
Затова е необходима държавна политика в сектора. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да помисли по темата. Сега например виждам, че по телевизия “Евроспорт“ върви реклама на Румъния като туристическа дестинация. Северната ни съседка няма кой знае колко по-известни курорти, но ето че правят добра реклама. При нас обаче няма такова нещо.

Да се премахнат незавършените постройки

По принцип има възможност на една планина с няколко населени места в подножието да се развиват достатъчно ски писти и съоръжения, по подобие на Австрийските Алпи. Просто нашият клас туристи, които идват на почивка тук и използват услугите, са различни. На всички е ясно, че Австрия е много по-напред от нас. Там имат традиции и водят национална политика за туризма. Имаме много още да се учим и не знам дали са „узрели“ нашите собственици, за да проумеят тези факти при обслужването.
Освен с услугите проблемът със свръхзастрояването продължава да е на дневен ред. Може би трябва да се приеме някакъв вид закон, с който поне постройките, които са изоставени на груб строеж, да бъдат премахнати. Или това, или собствениците им да ги достроят, защото в момента има много постройки, които са останали с налети бетонни основи и нищо построено. А за вече построеното едва ли ние ще бъдем живи, за да видим как се събарят такива хотели. Но сега поне незавършените хотели да бъдат премахнати, ще бъде добре за бизнеса като цяло. На 60-70 км писти, колкото има в курортите ни, е безумно да има такова презастрояване и огромна леглова база.
Очаквам зимният сезон да бъде добър. Правим всичко възможно цените да бъдат конкурентни, но да са добре както за българските, така и за чуждестранните туристи. Според мен на българите им излиза по-евтино, ако останат да почиват в наши курорти. По отношение на услугите все още не можем да се конкурираме с чуждите хотели. Уикенд почивките обаче могат да бъдат много изгодни и приятни за българите, предпочели да останат тук.

Екатерина Дафовска, олимпийски шампион и собственик на хотел в Пампорово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *