Има възможност за увеличаване на авансовите плащания по спечелени проекти по оперативните програми на ЕС

Има възможност за увеличаване на авансовите плащания по спечелени проекти по оперативните програми на ЕС за България. Това стана ясно оказаното днес от вицепремиера по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева, която участва в Деня на отворените врати по Оперативна програма (ОП) „Околна среда“.

Плугчиева уточни, че има договорка след разговорите й в Брюксел за увеличаване на процента на авансовите плащания за проектите в публичния сектор. В момента авансовото плащане по проектите от оперативните програми е до 20 на сто. То може да достигне 30 сто от одобрената безвъзмездна помощ по проекта.

Вицепремиерът обърна внимание и на това, че е възможно осигуряване на допълнителен финансов ресурс от Европейската инвестиционна банка за около 700 млн. евро, за които общините могат директно да кандидатстват.
От своя страна министър Джевдет Чакъров каза, че досега са одобрени проекти за 20 на сто от средствата, с които България разполага до 2013 година по Оперативна програма „Околна среда“. Според министъра всички процедури за набиране на проекти досега са организирани прозрачно, а авторите на отхвърлените проекти знаят защо са били пренебрегнати и са получили мотивите за отхвърляне на проектите им.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *