Има ли прилика между човешките и програмните езици

Който е учил и двете, може да каже, че има доста прилики. Но знаете ли, че според науката, те са много малко?

 

Всичко започва с това как човешкият мозък различава двете обучения. Докато човешките (природни) езици могат да се опишат като учене на редица конструкции, които имат определена функционалност и дори могат да бъдат рекурсивни, мозъкът ни още ги третира като нещо много далечно в сравнение с програмните езици.

Да започнем от това, че ние всички имаме обособени мозъчни центрове, които с времето са се заели да разбират, обработват и пренасят информацията, която предаваме чрез човешките езици. Програмните езици, от своя страна, се третират като всеки един логически или математически проблем, но това не ги прави по-прости като концепция.

Допирни точки все пак има – трябва да научите набор от правила, определена логическа последователност и редица „ключови” думи. Несъмнено, и двете обучения изискват неимоверно много упражнения, ако желаете да сте добри в тяхното прилагане, но приликите може би свършват до тук.

Един друг любопитен факт е, че уменията в програмирането са по-тясно свързани с тези в музиката – произлизайки от прилики с разпределената във времето логическа структура на музиката информира infobulgaria.info.

Може би най-голямата разлика е в това, че да научиш програмен език е доста по-лесно. В този случай има ограничен набор от вариации, конструкции и много, много по-малко думи, които са нужни. Освен това всички програмни езици следват подобна логическа структура, което прави усвояването на множество такива езици в пъти по-лесно.

 

Орлин Делев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *