Има ли скрити енергийни находища в България?

Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов се свърза от редица коментатори с енергийни интереси. Случаят постави много въпросителни и отвори стари страници. Сред тях и твърдението, че още през 1969 г. проучвания са показали, че на територията на България има залежи от 400 милиона тона нефт и стотици милиарди кубически метри газ.

Мит ли е това или реалност попита Нова депутата от ГЕРБ Валентин Николов, който бе зам.-министър на енергетиката и изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, и депутата от „БСП – лява България“ Таско Ерменков, който е и бивш изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Има подобни данни, но точно за такива количеството едва ли става въпрос, призна Николов. Той посочи, че почти цялата Северна България е изследвана още 70-80 години и показва, че в офшорната зона в териториалните води на Черно море има наличие на газ и евентуално на петрол.

„Още в миналото Народно събрание бях един от активните депутати, които направиха промени в Закона за обществените поръчки, за да може да се започне работа върху находището „Хан Аспарух“. Има вероятност там да има някакви количества газ“, коментира Таско Ерменков.
„Въпросът е до колко икономически целесъобразно и изгодно е добивът на такъв ресурс. Друго важно нещо е дали там, където ресурсът е наличен, няма да причини щети на селскостопанските земи. Всеки сондаж и след това добив на петрол и газ води до съответното унищожаване на реколтата“, поясни Ерменков.

„Да живеем в чиста природа и без никакъв риск, но гладни, също не е алтернатива“, допълни Валентин Николов.

Относно добива на шистов газ, Таско Ерменков заяви, че няма 100-процентова убеденост, че той може да бъде добиван по екологично безопасен начин. От тази гледна точка той смята, че рискът не е контролиран, а висок и е против технологията, по която се добива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *