Има ли шанс за Гърция?

Гърция и другите от еврозоната потърсиха компромис в четвъртък в Брюксел. Алексис Ципрас иска да убеди своите партньори, особено Германия, да разхлабят хватката на строгите икономии, в която е неговата страна. Следващият кръг от преговори е в понеделник.

„Сигурен съм, че заедно можем да намерим трайно решение за да излекуваме раните, причинени от строгите икономии“, каза Ципрас, въпреки проваления опит на финансовите министри на страните от еврозоната, направен предния ден, да преодолеят дълбоките различия с Атина. „Намираме се на решителна за Европа повратна точка“, смята Ципрас, цитиран от Reuters.

При откриването на срещата на върха той размени няколко думи с германския канцлер Ангела Меркел, която въплъщава за гърците мразените бюджетни икономии. Преди това той бе предал послание, че е готов на двустранна среща. Но такава не бе насрочена.

„Европа винаги е ориентирана към компромиси, компромиси се правят, когато може да се намери в тях полезното и Германия е готова за такъв“, заяви Меркел. „Все още имаме няколко дни пред нас.“

В нощта срещу четвъртък особено бурна бе срещата между министрите на финансите на еврозоната. Тя не доведе до никакъв пробив, съживявайки страховете от излизането на Гърция от еврозоната.

„Обстановката беше ужасна“, споделя източник, близък до преговорите. Участниците се разделиха без заключения, без нова дата – безпрецедентна ситуация, която е знак за антагонизма между еврозоната и Гърция. А програмата за предоставяне на финансова помощ на гръцкото правителство приключва на 28 февруари.

Европейците искат балканската страна да приеме удължаване на програмата, без изменение на параметрите, а междувременно да се водят преговори за гръцкия дълг.

Политиците в Атина отказват. Те са нетърпеливи да се отърват от инспекторите на „тройката“ – ЕС, ЕЦБ и МВФ и осъзнават, че единственото им предимство на Гърция е нейната най-голяма слабост – възможността страната да фалира по огромния си дълг.

За да възобнови диалога, председателят на еврогрупата Йерун Диселблум се срещна с Ципрас в кулоарите. Двамата се договориха да започнат работа на техническо ниво, за да се улесни решаващата среща в понеделник. Идеята е да се намери „общ език“ между текущата програма за кредитиране и предложенията на Атина, за да има краткосрочно финансиране.

Друг знак на помирение е, че германският държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот ще посети Атина днес. Това ще бъде първият член на германското правителство, който посещава Гърция от идването на власт на радикалната левица в края на януари. Меркел обаче припомни на гърците, че „европейското доверие се основава на спазването на правилата“.

Като илюстрация на този по-голям оптимизъм Атинската фондова борса приключи сесията в четвъртък със скок от 6.73%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *