Има начин кравите да съкратят „емисиите“ си и да спасят планетата

Храненето на кравите, отделяните от тях газове и влиянието им върху глобалното затопляне може и да карат повечето хора да се подсмиват, но за ирландски специалисти, търсещи начини за намаляването на парниковите емисии, в тази тема няма нищо смешно, пише в. „Дейли мейл“.

От 2007 г. Лорейн Лили от Юнивърсити колидж в Дъблин и колегите й изследват ползата от добавянето на рибено масло към храната на кравите, тъй като са установили, че то намалява отделянето на метан. Смята се, че селскостопанските животни допринасят за една трета от емисиите на парниковия газ в света или около 900 милиарда тона годишно. Причината са бактерии, които живеят в храносмилателните системи на кравите, овцете и козите.

Метанът е 20 пъти по-мощен от въглеродния диоксид в улавянето на слънчевата енергия в атмосферата, припомнят авторите на изследването. Лорейн Лили и колегите й са установили, че една крава отделя около 400 грама метан на ден. Ако към дневното меню на животните се добавят два процента рибено масло, производството на метан намалява с 21 процента.

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини, които влияят благоприятно върху сърдечносъдовата система и кръвообращението, и подобряват качеството на месото, обясняват изследователите.
БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *