Има опасения от дефлация и напрежение на нововъзникващите пазари в Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) е подложена на натиск да гарантира, че еврозоната продължава по пътя на растежа на фона на опасенията от дефлация и безпокойството за влиянието на сътресенията на нововъзникващите пазари върху икономиката на региона.

Повечето анализатори очакват на днешното заседание ЕЦБ да запази водещата си лихва на исторически ниското равнище от 0.25%, след което да обмисли нови действия през март, когато ще публикува и новите си прогнози за икономическия растеж и инфлацията.

Все пак анализаторите не изключват възможността ЕЦБ да обяви нова поредица от парични мерки.

Заседанието на ЕЦБ тази седмица няма да бъде лесно, смятат от ING Bank. Всъщност събитията през последните седмици дадоха сигнали както за, така и против по-нататъшни действия в паричната политика тази седмица, допълват от там.

Това се случва, след като данни показаха, че годишната инфлация се е забавила до 0.7% през януари, а безработицата е останала 12% през декември. В същото време се засилват опасенията за въздействието, което напрежението на нововъзникващите пазари може да окаже негативно влияние върху икономиката на еврозоната – първо, като засегне износа от валутния съюз и второ, като предизвика ново разпродаване на европейските финансови пазари.

Днес приключва и двудневното заседание по паричната политика и на Bank of England, чиято лихва вероятно също ще остане на минималното ниво от 0.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *