Има риск от отлив на чужди инвеститори заради критичния евродоклад

Има риск от отлив на чуждестранни инвеститори заради критичния доклад на Брюксел от 23 юли за България. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред журналисти. Той и заместникът му Явор Куюмджиев представиха експортната стратегия на страната за периода 2008-2013 г.

Вече се наблюдава спад в чуждестранните инвестиции, като те са с около 500 млн. евро по-малко за първата половина на годината спрямо същия период на 2007-ма, съобщи Петър Димитров. По думите му отливът на чуждия бизнес ще бъде много по-тежко наказание за страната от вече спрените от Брюксел пари. Димитров и вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева вече са се срещнали с представители на няколко гръцки банки. Предстоят и разговори с Българо-американската и Българо-германската бизнес камари, каза още икономическият министър.

Димитров съобщи, че по време на разширеното заседание на правителството в Банско е взето решение стратегията за експортната политика да бъде гласувана в парламента.

Изготвената визия за периода 2008-2013 година предвижда търговският баланс на страната да бъде положителен през 2014 година. В момента дефицитът е 25,5 на сто от БВП, съобщи Петър Димитров.

Според новата ни експортна стратегия България вече ще селектира инвеститорите, които идват у нас, и ще оказва по-голяма подкрепа на производствения бизнес. Предвижда се още да бъдат построени около 100 индустриални зони с атрактивни за бизнеса терени. За развитието на тези зони ще бъдат отделени по 100 млн. лв. годишно. Визията за износ включва и създаване на експортна агенция Бултрейд, която ще представя страната ни в привлекателните за износ държави.

Петър Димитров съобщи още, че очаква съдът да обяви утре металургичния комбинат „Кремиковци” в несъстоятелност, за да се подготви продажбата на комбината.

Първата копка на новата атомна централа „Белене” ще бъде направена през август, добави министърът на енергетиката.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *