Имейлите допринасят за затоплянето на климата

Ежедневните ни навици – изяждане на ябълка, слагане на чайник на котлона, изпращане на имейл, влияят върху парниковите емисии, които лесно могат да бъдат ограничени, предаде Франс прес.

„Това само по себе си не е достатъчно за съхраняване на околната среда, но ангажираността на хората е от първостепенно значение и създава предпоставки за по-радикални промени в начина на живот в дългосрочен план“, оповестиха от Френската агенция за околна среда и управление на енергията.

Всеки имейл се равнява на 4 грама въглероден диоксид (парниковите емисии, свързани с функционирането на компютъра и сървърите, както и с част от производството им). Така 65 имейла и един километър, изминат с автомобил, „изхвърлят“ във въздуха едно и също количество въглероден диоксид.

Дори един непрочетен спам се равнява на 0,3 грама въглероден диоксид, отбелязва британският експерт Майк Бърнърс-Лий, автор на книгата „Колко вредни са бананите?“. Глобалните последствия от спамовете се равняват на тези от 3 милиона автомобила годишно, които биха използвали над 7,5 милиарда литра гориво.

Търсене на информация в интернет с помощта на преносим компютър, който е последен писък на модата, се равнява на 0,1 грама въглероден диоксид, а с помощта на стар компютър – на 4,5 грама въглероден диоксид. Това въздействие обаче може да се ограничи чрез намаляване броя на имейл адресите и на складираните имейли. Според Бърнърс-Лий компютрите в света „изхвърлят“ във въздуха 407 милиарда тона въглероден диоксид годишно и това количество вероятно ще се удвои до 2030 г.

Старите телевизори, системи Hi-Fi, декодери, компютри, печки поглъщат между 300 и 500 киловатчаса енергия годишно.

19 градуса Целзий в спалнята и 16 градуса Целзий в другите помещения е подходящата за здравето, портфейла и околната среда температура. Ако е с 1 градус Целзий по-ниска, консумацията на енергия е със 7 на сто по-малка. Ако температурата на топлата вода в дома е 55-60 градуса Целзий, това е достатъчно, за да се ограничи разпространението на патогенни бактерии.

Пътуването до работното място е най-големият източник на парникови емисии сред дейностите на офис служителя. Консумацията на енергия е с 40 на сто по-малка, ако се пътува с автобус, вместо с автомобил. Ако се пътува с метро, тя е 104 пъти по-малка. Развитието на новите технологии не е намалило използваното във Франция количество хартия – 65 кг годишно на човек в офиса.

Една ябълка или банан „генерира“ еквивалента на 80 грама въглероден диоксид, а един портокал – 90 грама. Но една ябълка, отгледана на място и изядена през сезона, когато е откъсната – 10 грама, докато ябълка, поставена в хладилник и пристигнала отдалеч – 150 грама. Чаша капучино „генерира“ 235 грама въглероден диоксид, а чаша кафе – 21 грама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *