Имотите в Ирландия с първо понижение от 11 години насам

Цените на недвижимите имоти в Ирландия регистрираха първото си от 11 години насам понижение през юли на годишна база, като отбелязаха и петия си пореден месечен спад, посочиха изнесени вчера данни.

Средната цена на имотите в страната се е понижила с 0.4% през месеца до ниво от 301 267 евро.Това е с 3% под нивата им от началото на годината, както и с 0.7% под средното им ниво през юли месец миналата година, сочат още данните.

В същото време регистрираното им понижение на годишна база бе и първото от както е започнала да се води официална статистика през 1996 година.

Независимо от негативните данни обаче, месечното им понижение е било най-малкото откакто е започнал спада в цените на недвижимите имоти през март, което е и първата им контракция от пет години насам.

През юни цените на имотите в страната регистрираха спад от 0.5% на месечна база, но въпреки това бяха с 0.9% над нивата им година по-рано.

Анализатори коментират, че е възможно цените на имотите в страната да започнат да се възстановяват през месеците до края на годината.

За цялата година очакванията им са за ръст в средната цена на недвижимите имоти в Ирландия средно с 1%, на фона на регистрираното му година по-рано повишение от 11.8%.

Някои инвеститори обаче, не изключват възможността да бъде наблюдавано и по-нататашно понижение в цените на имотите.

За следващата година средните очаквания са цените на недвижимите имоти да се запазят с без изменение в нивата си.

Цените на недвижимите имоти в Ирландия регистрираха ръст от над четири пъти от началото на бума на икономиката в края на 90-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *