Имотите в чужбина като измяна към родината

Известен член на Министерския съвет на Тайван – Чоу Кун-шън, призна, че притежава имот в Китай, с което предизвика вълна от критики на острова, съобщи International Herald Tribune.
Въпросът висши държавни служители да имат тесни връзки с континента е чувствителна тема в Тайван.
За много тайванци притежанието на имот от другата страна на Тайванския пролив подкопава ангажимента на властите да отстояватде факто независимостта на Тайван, която се подкрепя от огромното мнозинство от 23-те млн. души, които живеят на острова. Китай има претенции, че Тайван е част от китайската територия и се стреми към обединение.
Чоу Кун-шън, която е също и директор на музея „Национален дворец“, е потвърдила пред репортери в Тайпей информация от масовия вестник Liberty Times, че притежава имот в Китай, без да уточнява какъв. Според Liberty Times тя притежава един жилищен и един офис имот в Шанхай на обща стойност 880 хил. долара.
Тя се е защитила с аргумента, че покупката е направена, преди да стане министър, въпреки че няма закон, който да забранява на министрите да купуват имоти в Китай.
Лин Хун-чъ от управляващата Националистическа партия обвини Чоу с думите, че не е неподходящо за служител от нейния ранг да има имот в Китай. „Това е нещо, което тайванският народ няма да приеме“, казва той.
От Демократическата прогресивна партия, която също е за независимост на Тайван, критикуват Чоу, като казват, че имотът в Китай може да повдигне въпроса за нейната лоялност към Тайван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *