Имоти за 1.4 млрд. лв. са предложени на търг за една година

Общата сума на начално обявените цени за имоти е над 1.4 млрд. лева, като по-голямата част от тях – 1.022 млрд. лв., са от частни и държавни съдебни изпълнители.
Внушителна е стойността на обявените публични търгове за имоти, за периода от март 2009 г. до момента. Общата сума на начално обявените цени за имоти е над 1.4 млрд. лева, като по-голямата част от тях – 1.022 млрд. лв., са от частни и държавни съдебни изпълнители. В общата сума са включени и повторно обявените публични продажби.
Броят на обявените търгове е над 9 900 за период от 10.03.2009 г. и включва публичните продажби както от съдебни изпълнители, така и от общински, държавни и други структури.
По области картината изглежда по следният начин:

Впечатление прави ръста на обявените на публична продан имоти от съдебно изпълнение.

Ръста на принудителните продажби е реален измерител за финансовото състояние на българина. Не трябва да се забравя, че до публична продан на обезпечение се стига изключително рядко и кредиторите прибягват до него при изчерпване на всички останали възможности.
Имайки предвид неприятната ситуация, в която се намира българската икономика – безработица в притеснителни размери, отлагането на планираните реформи, отдалечаването от еврозоната като следствие от реалния бюджетен дефицит за 2009 год. от 3.7% – за съжаление на база изнесените данни не бихме могли да бъдем позитивни по отношение на имотния сектор. Със стойност на дефицит над 3% е почти сигурно, че срещу България ще бъде открита и „процедура по свръх дефицит“, освен ако правителството не предприеме адекватни мерки в спешен порядък.
В същото време не може да не се забележи активизирането на кредитния пазар и целенасоченото, масирано рекламиране на ипотечни кредити с подобряващи се условия. Но е важно да се отбележи и факта, че процентът на лицата, отговарящи на изискванията за отпускане на кредит и изразяващи готовност да вземат такъв, е значително по–малък от този в бурните години на икономически ръст и кредитна експанзия. Дали „акцията” е с цел масирано кредитиране, което да повлияе сериозно на обема сделки с недвижими имоти или желаният ефект е по – скоро психологически с цел уравновесяване на пазара, е под голям въпрос, поради простият факт, че данните за икономиката на страната са в противоречие с долавящият се от посланията оптимизъм.

Брой обявени търгове от всяка институция

* Източник: targ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *