„Имотна“ буря в България и Румъния, инвеститорско раздвиждане в Западна Европа

Цените на жилищните имоти в България и Румъния ще продължават да потъват и през 2009 година, пише Property Wire.
Анализаторите от консултантската компания Jones Lang LaSalle прогнозират цените на жилищата в София да паднат соколо 12 на сто, а в Букурещ – с 20 процента. Темпът на продажбите на имоти също ще продължи да се забавя, допълват експертите.
Негативните тенденции на българския и румънския пазари ще се задържат през годината, като движение нагоре не се очаква преди 2010 година заради нагласите на предприемачите и инвеститорите да изчакат по-удобен момент.
Основният фактор за имотния срив в България и Румъния е отливът на чужди инвеститори, чийто ефект се допълва от затягането на кредтирането, което значително ограничава достъпа до финансиране на местните инвеститори.
Докато имотните пазари на Балканите все още не са стигнали дъното, в отделен анализ експертите от Jones Lang LaSalle установяват, че секторът във Великобритания, Ирландия и Испания най-вероятно вече го е стигнал. Консултантската компания смята, че в страните от Западна Европа имотният бранш скоро ще се върне към обичайния си ръст.
Инвеститорската активност на Острова вече е значително по-висока, макар и там все още да няма категорични знаци за окончателно възстановяване.
Оптимистичните прогнози за затихване ефектите от икономическата криза обнадеждиха и играми в имотния бранш, и анализатори, че в следващите месеци ще се „размразят“ и другите водещи световни пазари. Експертите от Jones Lang LaSalle, обаче, предупреждават, че пълно възстановяване на сектора ще настъпи едва две години след като световната икономика се отърси напълно от проблемите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *