Империята върти над 1 млрд. евро

Активи за над милиард евро управлява империята на загиналия Емил Кюлев. Само ДЗИ Банк има активи за 1,1 млрд. лв., сочи балансът на трезора към юни 2006 г. Още над 100 млн. лв. е капиталът на застрахователните дружества. Освен това бизнесменът започна и първия у нас частен бизнес за спешна помощ с компанията си „Ер Бан“. Той купи няколко хеликоптера за първа медицинска помощ, която е безплатна за застрахованите в ДЗИ.

Туризмът е втората сфера, в която Кюлев имаше стабилни позиции. Чрез регистрираното в Лихтенщайн АЕКС Ентърпрайсиз Истеблишмънт контролираше „Ривиера“ АД. Чрез „Контракт“ е собственик на „Интерхотел Сандански“, по-известен като Австрийския. Все още компанията държи и 51% от „Супер Боровец“, който обаче след смъртта на бизнесмена зацикли.

Чифликът край Мелник е любимата инвестиция на Емил Кюлев. Кооперация „Хотово“ е създадена още през 1995 г. по личния съвет на баба Ванга, която е и негова кръстница. Засега не се предвижда чифликът да се продава, съобщиха източниците на „Стандарт“.

Финансовата си империя Кюлев започва да гради още през 1990 г. Тогава той създаде Туристбанк, която малко след това бе преименувана на Туристспортбанк. Кредитната институция е една от първите частни банки в страната. Основен акционер във всички банки е фирмата за имоти „Контракт“ на братята Кюлеви. Впоследствие банката става ТСБанк, но участието на Кюлев в нея е минимално. През лятото на 1996 г. трезорът изпада в неплатежоспособност. Същата година Кюлев основава Росексимбанк. По-късно чрез нея той купува обявената в несъстоятелност Българо-руска инвестиционна банка (БРИБанк). Бизнесменът участва и в първото наддаване за Експресбанк, което бе прекратено от Банковата консолидационна компания, игра и срещу Банк Аустрия за „Биохим“. Наред с тези неуспели начинания Росексимбанк придоби фалиралите Минералбанк и Балканбанк.

През 2002 г. „Контракт София“ купи държавния застраховател ДЗИ за 21,5 млн. евро. Така бе сложено началото на „Българска финансова група ДЗИ“. Малко след придобиването банкерът поиска разрешение да преименува Росексимбанк на ДЗИ Банк. България се оказа тясна за експанзивния Кюлев. Той направи оферти за закупуването и на няколко македонски банки – Охридска банка, Радобанк и Македонска банка, както и най-голямото застрахователно дружество в Македония QBE.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *