Инвазията на чуждите хипермаркети увеличи заетостта в търговията на дребно

Все повече българи работят в търговията на дребно, а основни причини за това са навлизането на чужди компании в бранша и отслабващото влияние на кризата. Това става ясно от анализ за развитието на сектор „Търговия на дребно“, изготвен от БСК, в изпълнение на проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони.

През 2012 г. заетите в сектора са 305 000 души, а десет години по-рано (през 2002 г.) те са били 212 000. В периода на икономическа криза (2008-2012 г.) заетите в сектор „Търговия на дребно“ са намалели с 15%. Всеки десети от всички заети в страната, както и от тези на средна възраст (35-44 г.), работи в сферата на търговията на дребно. 18% от наетите са младежи на възраст от 15 до 24 години. Над 14% от работещите в бранша са в пенсионна възраст.

Увеличаването на броя на предприятията, които се занимават с търговия чрез поръчки по телефона, пощата и интернет, води до увеличаване на броя на работещите в този сегмент с над 17%, пише в анализа на камарата. Статистиката показва, че заетите с този тип услуги получават и най-високото заплащане в сектора. Най-големият спад в броя на работещите в бранша (-52%) се отчита в търговията с компютри и битова електроника. Фирмите, занимаващи се с тази дейност, също са по-малко – с 30 процента.

Причина за отлива на специалисти от търговията с компютри и битова електроника е и ниското заплащане. Най-много (39 на сто) са служителите в неспециализирани магазини за търговия на дребно, следвани от работниците в търговията с нехранителни стоки – облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства, чийто относителен дял е 28% през 2012 г. На трето място са заетите в търговията на стоки за бита, които са 10% от всички заети в търговията на дребно.

За повечето длъжности в сектора, като преобладаващите са „касиер” и „продавач-консултант”, работодателите предпочитат да назначават младежи до 35-годишна възраст. Добрата визия, бързината на обслужване и възможностите за работа на смени са качества, присъщи на тази група заети, и са предпочитани от работодателя пред професионалния опит. Не е за пренебрегване и фактът, че тези служители са съгласни да работят с по-ниско заплащане от другите с по-дълъг стаж. По-ниско заплащане приемат и работещите пенсионери, тъй като то е добавка към малката, но сигурна пенсия.

Анализът сочи още, че броят на фирмите в сектор „Търговия на дребно“ в периода 2008-2012 г. намалява с 20 на сто. Това се дължи на увеличения брой фалити – в условия на икономическата криза. Оцеляват само тези предприятия, които имат повече финансови и материални резерви. Такива са големите хипермаркети и търговски вериги. За разлика от тях, наполовина са намалели фирмите, които се занимават с търговия на открити щандове и пазари.

Според изследването на БСК действащите фирми в бранша рязко свиват разходите си, докато новооткритите бързат да заемат свободните пазарни ниши. Чуждестранните инвеститори в сферата на търговията безпрепятствено се настаняват на българския пазар в периода на повсеместна икономическа криза, констатират от камарата. Поради силната раздробеност на фирмите в бранша са се увеличили компаниите, които се занимават с търговия с хранителни стоки (увеличение с 5%) и търговия по поща, телефон и интернет (+ 23%). Най-много фирми се занимават с търговия на облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства (35% за 2012 г.), следвани от търговия на дребно в неспециализирани магазини (през 2012 г. този сектор заема дял от 33%). Търговията с хранителни стоки е на трето място по относителен дял – 11%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *