Инвалиди и роми изнасят луксозни коли

Сложна схема за кражба на лизингови лимузини и камиони с участието на роми и инвалиди разкрива водещият материал в днешния в. „Монитор“.
Хора с увреждания и неграмотни представители на ромския етнос у нас все по-често ставали собственици на „кухи“ фирми, които купували на изплащане автомобили за милиони.
Скоро след сключването на лизинговия договор обаче те спирали да си плащат вноските и още преди лизинговата компания да потърси собственика, луксозните коли били изнасяни за страни от арабския свят.
Само за последните две години по тази схема били изчезнали над 200 камиона от страната ни. Строителната техника била предпочитана, тъй като се продавала по-лесно дори от автомобил S класа.
По данни на разследващите фирмите менте „купували“ също джипове „Порше Кайен“, бентлита, различни модели „Бе Ем Ве“ и „Фолксваген“. При един от последните случаи били засечени седем миникупъра.
Според изданието една от най-мощните групи за кражби на лизингови коли е пернишка.

„Или пренабиват номерата у нас, или ги изнасят с българските регистрационни табели. Имаме информация, че колите и камионите заминават за Ирак, Сирия, Иран, както и за бивши съветски републики“, разкриват криминалисти пред изданието. Понякога след напускането на страната колите се обявявали за откраднати.
За да може да извърши такава покупка обаче една фирма трябва да е действаща, да има всички необходими баланси и данъчни декларации.
Обикновено за схемата се избирали фирми по ДДС, използвани за източване на данъчен кредит, чиито собственици винаги били подставени лица.
В един от случаите зад компанията разследващите открили инвалид, който обяснил, че знае за какво става дума, но му давали 600 лева, за да купува лимузини за други хора.
„Имам една малка барака, която е от майка ми. Нищо друго нямам, инвалид съм, няма какво да ми вземат“, разказал подставеният „бизнесмен“.
Друг „предприемач“ от ромски произход бил облечен с костюм „Армани“, преди да отиде да се подпише за сделката. Хората, които го наели, му купили и мобилен телефон „Верту“ за 1500 лв., като го инструктирали демонстративно да го показва в лизинговата компания.
За да бъде още по-убедителен, мъжът бил снабден и с две беемвета седма серия – в едното се возел той с шофьор, а в другото пътували няколко мъже, които се представили за негови охранители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *