Инвестират 32 млн. в язовир „Студена“

32 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на язовир „Студена“ в област Перник. Извършваната рехабилитация на стената на язовира ще удължи живота му с 50 години, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

В негово присъствие беше демонстрирана уникална на България технология, с която ремонтът се прави под вода – без да се спира водоподаването. Ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух.

Стената е в експлоатация в продължение на 62 години. Министър Нанков посочи, че ремонтът е бил спешен и още няколко години изчакване биха го оскъпили в пъти. Най-важно е, че не оставихме 100 000 потребители без вода, каза министърът. Изпълнител на проекта е консорциум „Хидроконструкция-Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)-Карпи“.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ е част от големия проект „Развитие на общинската инфраструктура“, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка. Министърът посочи, че се проектира язовир „Нейковци“ до Трявна, изграждат се два язовира за питейна вода за първи път от 20 години – язовир „Пловдивци“ до Рудозем и „Луда Яна“ до Панагюрище, информира в.Стандарт.

„Пловдивци“ ще бъде завършен тази година, след около месец започват и дейностите по завиряването. Пусковият срок на „Луда Яна“ е 2019 г., с алтернатива в бъдеще да може да захранва и Пазарджик, заяви министър Нанков.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *