Инвестират 43 млн. лв. в Община Лом

Инвестиции в размер на 43 млн. лева на територията на Община Ломза периода2008 – 2009 г. планира българска публична компания“Енемона“ АД.
Компанията започва изграждането на фабрика за пелети, както и отоплителна централа за нуждите на Лом. Очаква се и двете предприятия да влезнат в експлоатация до отоплителния сезон още през тази година. Общата инвестиция за двата проекта възлиза на 10 млн. лева.
„Енемона“ АД планира и изграждането на логистичен център и бизнес парк на стойност 23 млн. лева. За целта през 2007 г. компанията придоби 150 декара индустриална площ със значимо стратегическо разположение. Имотът граничи с пристанище Лом – обхваща терени с достъп до река Дунав, и е в непосредствено съседство с източните кейове в лимана на пристанището.
Въпреки силния интерес към тези терени от страна на български и чужди компании, „Енемона“ АД има намерение да бъде изчакан конкурса за концесионер на пристанището. Според експерти разширението на порт Лом е възможно основно върху притежаваните от компанията терени.
През 2007 г. „Немодна придоби 25 хил. декара земеделска земя и 500 декара индустриални терени на територията на Община Лом. Придобитите терени компанията възнамерява да експлоатира за производство на енергийни култури, както и за изграждането на минен комплекс и ТЕЦ с мощност 400 мегавата по проекта за оползотворяване на находището на лигнитни въглища в района. В последните проекти компанията вече е инвестирала около 10 млн. лева.
„Енемона“ АД е българска публична компания, чиято основна дейност е реализация на проекти и инвестиции в областта на конвенционалната и атомната енергетика, екологията, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В нея са заети над 2800 мениджъри, специалисти и работници.
Компанията работи повече от 17 години в областта на енергетиката и строителството. „Енемона“ АД е специализирана в управлението и изграждането на мащабни и сложни проекти, по-големите от които са на територията на АЕЦ Козлодуй, комплекс Марица изток, Кумерио мед – град Пирдоп, „Кремиковци“ ЕАД и др.
Компанията е сред лидерите в областта на повишаването на енергийната ефективност на сгради и в промишлеността. Дружеството е сертифицирано за изграждане на обекти, свързани с националната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *