Инвестират 7 млн. лв. в ЗТА през следващите две години

Вчера в Банско Заводът за телефонна апаратура (ЗТА) отбеляза 40 годишнината си. Официалната част на събитието се състоя в напълно реновирания двор на завода. От 1967 г., когато е създаден, ЗТА произвежда съоръжения, осъществяващи телефонни връзки. Той изработва релейни телефонни централи, автоматични телефонни централи, морски радари, диспечерска апаратура, съобщиха от компанията.

През 1999 г. заводът е сертифициран по ISO – 9001/2000, през 2002 г. е преструктуриран, а от 2003 г. насам има постоянен средногодишен ръст на приходите от 12-14%. Прогнозният ръст за настоящата година е 18%.

От 2003 г. в предприятието непрекъснато се инвестират средства. Направени са технологични и производствени нововъведения. По-голяма част от завода е напълно реновирана. Очаква се до края на септември тази година да приключи основният ремонт и на останалата част.

Инвестициите възлизат на над 8 млн.лв. Плановете за следващите 2 години са да бъдат вложени още 7 млн.лв. в реновиране и модернизация на производствените процеси. Основна част от средствата ще са за автоматизиране на цех „Галваничен“, автоматизиране и модернизация на цех „Електронен“, закупуване на модерни машини и апарати за цех „Механичен“.

Акцент в маркетинговата стратегия на управленския екип е насочването към чужди пазари. В момента 90-95% от продукцията на ЗТА – Банско се реализира извън България: Англия, Швейцария, Германия, Австрия и др.

Производственият процес е напълно затворен. Всички етапи до получаване на крайния продукт са подсигурени технологично и се извършват в завода – металообработване, разкрояване, щанцоване, покрития, електроника, насищане на платки, монтаж и тестване на електронни изделия. Амбициите на управленския екип са да разработи още външни пазари, едновременно с нарастването на производствения капацитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *