Инвеститорите възвръщат доверие към българските ценни книжа

След като стана ясно, че министърът на финансите Петър Чобанов няма да разреши неконтролируемо увеличаване на публичните разходи, инвеститорите възвръщат доверие към българските ценни книжа.

На проведения от Българската народна банка аукцион са пласирани 3-годишни ДЦКс номинал от 71,4 млн. лева при рекордно ниска доходност до падежа от 1,08%. Заради нарасналото търсене Министерството на финансите пласира по-голям от планирания номинал от 40 млн. лева. Емисията е с падеж от 30-и януари 2016-а година и лихвен процент от 1,50% годишно, платим на шестмесечие.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиват гаранционни и договорни фондове – 60,2%, следвани от банките – 28% и от пенсионните фондове – 11,8 процента.

От Министерството на финансите съобщават, чеспредът спрямо германските бенчмаркови облигации в този матуритетен сегмент е 0,98%, което е втората най-ниската стойност на този показател от пускането на емисията в обръщение през януари 2013-а година. Постигната доходност на аукциона е по-ниска от тази по облигациите със сходен матуритет на редица държави като Словения (3,4%), Унгария (2,8%), Румъния (2,2%), Турция (2,1%), Литва (1,4%), Испания (1,4%) и Италия (1,3%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *