Инвеститорите в Европа си изпуснаха нервите

Ето нещо, което би трябвало да обнадежди онези от тях, които имат по-дългосрочна визия за нещата – според изчисление, цитирано в американския конгрес снощи ако рейтингът на САЩ бъде понижен от първокласния му статус AAA в момента, това ще струва на държавата по $ 100 млрд. годишно. Допълнителните разходи са калкулирани на база по-високите лихви, които инвеститорите ще изискват от страната, преди да купят от емитираните от нея ценни книжа. Така че това отваря поле за бъдещи действия от страна на инвеститорите с апетит към щатските облигации.
Към мрачните прогнози за бъднините на Америка се включи и новата шефка на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която изрази притеснение за долара като международна валута. Това е така, защото дълговият проблем на САЩ подкопава авторитета и силата му. Според Лагард може да се очаква спад на долара към останалите валути, което ще накара инвеститорите да избягат от него и да потърсят убежище в други парични единици.
Междувременно силно негативна новина за Европа от тази сутрин дойде от агенция Moody’s, която предупреди Испания за евентуално понижения на кредитния  й рейтинг от настоящото му равнище Аа2. Причината са прогнозите за слаб икономически ръст.
Така борсите в Лондон, Франкфурт и Париж са на червено за пореден ден.
FTSE 100 INDEX пада с 0.9% до 5 821 пункта.  DAX INDEX губи 1.1% до 7 113 пункта.  CAC 40 INDEX се понижава с 1.1% до 3 670 пункта.
Петролът пада до $ 97.04 за барел, а сортът брент поскъпва с 21 цента до $ 117.35 за барел.
На валутните пазари срещу едно евро получавате 1.4269 долара, което отразява слабостта на зелените пари.  Четиримесечното им дъно към японската йена също остава в сила.
Продължава да няма развръзка по проблема на САЩ с наближаващите плащания към кредитори. Въпреки очакванията, че парламентаристите ще гласуват един от двата основни плана за разрешаване на дълговата криза, снощи дебатите приключиха безрезултатно. Това отпрати водещия индекс на борсата в Ню Йорк на червено за пети пореден път, отрази се негативно на долара, който в момента е на четиримесечно дъно спрямо японската йена, зарази и инвестиращите в Азия, което личи по спада на борсите там.
Предложението за намаляване на бюджетния дефицит, което внесе Джон Бьонер, е на път да бъде отхвърлено от консервативно настроените парламентаристи. Основните моменти в него са редуцирането на бюджетния дефицит с $ 915 млрд. през следващите 10 години и определяне на таван на заемите, които правителството може да ползва, до $ 2.5 трлн.
Другият основен план, който се обсъжда, е свързан с намаляването на бюджетния дефицит с $ 2.2 трлн. през следващите 10 години, свиване на субсидиите за земеделските производители и вдигане на тавана на допустимия държавен дълг с $ 2.7 трлн.
До 2 август остават още само 4 дни, което означава, че развръзката трябва да се случи най-късно през уикенда. Това предвещава интересен петък на Wall Street, където снощната сесия не донесе радост.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.51% до 12 240 пункта. S&P 500 INDEX се понижи с 0.32% до 1 300 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.05% до 2 766 пункта.
В азиатската сесия натежават негативните сантименти към банките, които са подложени на разпродажби. Конкретно в Япония инвеститорите демонстрират разочарование от корпоративните резултати на компании за потребителска електроника, като например Sony Corp., която докладва за загуба от дейността през второто тримесечие на годината. Друга неприятна новина за Токио сервира статистическата служба на страната, която оповести ръст на безработицата до 4.6%. Единствената успокоителна вест е, че индустриалната продукция през юни се е увеличила с 3.9%.
NIKKEI 225 потъва с 0.65% до 9 837 пункта.HANG SENG INDEX пада с 0.73% до 22 407 пункта.CSI 300 INDEX изтрива 0.49% до 2 966 пункта.
Доларът е на четиримесечно дъно спрямо японската йена, като понижение реализира и спрямо еврото. Доларовият индекс DXY, който следи поведението на зелените пари спрямо шест основни съперника на валутните пазари, понижи нивото си до 74.081 спрямо 74.210.
Курсът долар/евро към този час е $ 1.4341, което е ръст за еврото с 0.07%. Към японската йена зелените пари падат до 77.5150 или с 0.10%.
В търговията с петрол се усети влиянието на новината за по-малкото молби за помощ при безработица от миналата седмица. Фючърсите поскъпнаха с 4 цента до $ 97.44 за барел, а към този час, по време на азиатската сесия, суровината се търгува срещу $ 97.10 за барел, или със спад от 34 цента, а сортът брент струва $ 117.44 за барел.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *