Инвеститорите в търговски площи в Европа се насочиха на югоизток

Инвеститорите в търговски площи в Европа насочват интереса си все повече към Южна Европа и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), а не както досега предимно към западната част на континента, се казва в проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle върху търговските центрове.

Тя отчита, че 50 години след като търговските центрове навлизат в Европа като концепция, техният брой и разнообразие непрекъснато се увеличават. За 2006 и 2007 г. се очаква на пазара да бъдат предложени около 8 млн. кв. м нови площи, като за 2005 г. увеличението е било с 4,5 млн. кв. м.

По този показател Италия оглавява класацията с над 1 млн. кв. м нови търговски площи през 2005 г. и други 1,5 млн кв. м, които се очакват през втората половина на 2006 г. и 2007 г. Испания, за която се отбелязва, че все още има значителен потенциал за развитие на сегмента, е на второ място също с проекти в реализация с 1,5 млн. кв. м. Тя е следвана от Германия с 1,4 млн. кв. м очаквани нови търговски площи. Според компанията, въпреки че е един от развитите пазари, Германия все още изостава от средното ниво на кв. м търговска площ на глава от населението в Европа.

Русия се нарежда на четвърта позиция по отношение на нови търговски проекти за периода до края на 2007 г. Според проучването въпрос на време е тя да оглави класацията, тъй като инвеститорският интерес към страната расте непрекъснато. Турция, чийто пазар се характеризира с някои от най-иновативните проекти в Европа, също регистрира значителен ръст в сектора на търговски площи и се нарежда на пета позиция. Двете страни се очаква да отбележат ръст от 50% в обема търговски площи на разположение във всяка от тях през следващите 18 месеца.

Турция е следвана от Полша, Холандия, Чехия, Великобритания и Румъния.

Въпреки че заемат едни от крайните позиции в класацията, Гърция и Словакия също се радват на значителен интерес от страна на инвеститорите, които, окуражени от успеха на наскоро открити обекти, предприемат нови проекти.

По отношение общ обем търговски площи на разположение класацията се оглавява от Великобритания, където той се очаква да надхвърли 16 млн. кв. м до края на 2007 г. Тя е следвана от Франция, където обемът е почти съпоставим с този на лидера. Разликата между Франция и държавите след нея обаче е значителна. Германия, Италия и Испания, които заемат следващите позиции, имат почти еднакви показатели, като във всяка една от тях обемът на площите се очаква да възлиза на около 11 млн. кв. м до края на 2007 г.

По отношение кв. м търговска площ на глава от населението Холандия заема първото място, следвана от Швеция, която има почти сходни показатели.

Jones Lang LaSalle коментира, че донякъде е изненадващо, че един от най-развитите пазари в Европа, какъвто е Холандия, се радва на такава инвестиционна активност.

Най-значителна промяна в този показател е регистрирала Чехия, която е надминала Португалия и Италия, както и средното ниво на Европа по отношение кв. м търговска площ на глава от населението.

Ирландия, Великобритания, Франция и Испания също се нареждат над средната стойност за континента.

В заключение докладът посочва, че нови центрове се строят навсякъде в Европа, дори и на двата най-големи пазара – Франция и Великобритания, където фокусът е върху реновиране и разширяване на съществуващи обекти. Сравнително малко нови центрове са планирани във Великобритания за 2006 и 2007 г., но активността се очаква да се увеличи отново през 2008 и 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *