Инвеститорите залагат на капитулация на Гърция, еврото поскъпва

След провала на преговорите с Гърция в Европа цари несигурност. Все пак мнозинството от инвеститорите не очакват да бъде допуснат фалит на гръцкото правителство и разпадане на еврозоната.

Без да показва склонност за каквито и да е отстъпки, холандският финансов министър Йерун Дайселблум, който председателства еврогрупата, даде на гръцкия си колега срок до петък, за да приеме удължаване на спасителната програма за Гърция.

На този фон фундаменталните новини имат силно въздействие върху фондовите пазари. Германският Център за европейски икономически изследвания, ZEW, днес отчете по-слаби от прогнозираното очаквания за най-голямата икономика в еврозоната.

Данните на ZEW сочат, че индексът на икономическите очаквания в Германия нараства до 53 пункта през февруари, от 48.4 пункта през януари. Прогнозата обаче беше за ръст до 55 пункта.

В същото време икономическите очаквания за еврозоната като цяло се повишават до 52.7 пункта, изпреварвайки прогнозите.

Британската статистика пък отчете изненадващо забавяне на инфлацията през януари, което само частично е повлияно от спада на цените на петрола. Потребителските цени във Великобритания се понижават на месечна база с 0.9% и нарастват на годишна с едва 0.3%. Данните правят по-малко вероятно евентуално решение на централната банка на Англия за повишаване на лихвените нива в близките месеци.

Така FTSE 100 се покачва в Лондон с 0.29%, до 6 876 пункта. Германският индекс на сините чипове обаче се понижава с 0.20%, до 10 900 пункта във Франкфурт. А френският CAC 40 е нагоре с 0.06%, до 4 754 пункта.

В Япония сесията премина с прибиране на печалби от вчера, като Nikkei 225 отстъпи в Токио с 0.10%, до 17 987 пункта. В Хонконг обаче Hang Seng нарасна с 0.24%, а основният фондов индекс в Шанхай спечели 0.76%, до 3 247 пункта. Според WSJ, китайските власти обмислят да окрупнят местните петролни компании, за да създадат дружество, способно да се конкурира с гиганти като Exxon Mobil Corp.

Днес американските пазари отварят врати за първи път през тази седмица, след като вчера инвеститорите в САЩ имаха почивен ден.

Еврото поскъпва с 0.59%, до 1.1424 долара и валутните пазари очевидно отработват сценария, в който Гърция ще отстъпи безапелационно пред кредиторите си. Доларовият индекс DXY пада с 0.29%, до 93.93.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през април продължават възходящото си движение след кратка корекция снощи, поскъпвайки с 1.35%, до 62.23 долара за барел. А цената на златото пада с 0.91%, до 1 221.38 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *