Инвеститорите отново се връщат към йената

Това повиши търсенето на „спасителни“ валути от страна на инвеститорите.
Йената се повиши спрямо долара за втори пореден ден, на фона на продължаващото понижение на азиатските индекси и преди данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени днес.
 
Очакванията на пазара са нивото на безработица да се е задържало над 8%.
Еврото се понижава спрямо долара за четвърта поредна през последните пет седмици, след като срещата на ЕЦБ вчера не успя да успокои пазара и да го убеди, че централната финансова институция полага адекватни мерки за борба с кризата.
„Йената поскъпва заради спада в цените на акциите“, коментира Кумико Герваизе, анализатор в Gaitame.com, цитиран от Bloomberg. “Пазарът бе разочарован от липсата на мерки от страна на Фед в сряда и ЕЦБ вчера“, допълва още специалистът.
Йената се повиши с 0.1% до 78.14 йени за долар рано тази сутрин, с което поскъпването й за седмицата възлиза на 0.4%. Спрямо еврото японската валута се повиши с 0.2% до 95.134 йени. Така валутната двойка е поскъпнала с 1.6% от 27 юли насам.
Индексът, следящ представянето на азиатските пазари MSCI Asia Pacific Index, загуби 1.2% вчера, следвайки този, следящ представянето на световните пазари, понижил се с 1.1% вчера.
Анализаторите прогнозират повишение на заетостта едва със 100 000 през изминалия месец в най-голямата световна икономика, както и запазване на нивото на безработица при 8.2%.
Безработицата в САЩ се е задържала при ниво над 8% за 41 последователни месеца.
Според пазарните наблюдатели евентуални лоши данни за щатската икономика биха инициирали по-нататъшно поскъпване на японската валута спрямо зелените пари.
Въздействие върху посоката на търговия на еврото ще окажат данните за продажбите на дребно. Те се очаква да са се понижили с 0.1% през юни на месечна база, в сравнение с ръст от 0.8% през юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *