Инвеститорите притискат Yahoo да не прави големи придобивания

Интернет компанията Yahoo отново беше подложена на натиск от акционери активисти, които се противопоставят на плановете за нови големи придобивания, съобщава Financial Times. Джефри Смит, управляващ съдружник във фонда Starboard Value, е изпратил критично писмо до главния изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер след разпространяването на слуховете, че компанията обмисля сделки за придобиване на телевизионни и кабелни мрежи като Scripps Networks Interactive или новинарския CNN, който е собственост на Time Warner.

Въпрос на пари

Инвеститорът, който в свое предишно обръщение към ръководството на компанията лобираше Yahoo да се обвърже с щатския си конкурент AOL, сега изразява „нарастващо безпокойство“, че приходите от продажбата на част от дела в китайския онлайн търговец Alibaba ще бъдат използвани за големи придобивания.

Джефри Смит предупреждава, че подобна голяма сделка или разделяне с азиатските активи на Yahoo в замяна на парични приходи ще представлява за акционерите „ясна индикация, че е нужна значителна промяна в ръководството на компанията“. Според него приоритет трябва да е преструктуриране на останалите активи на компанията в Alibaba и Yahoo Japan в насока повишаване на данъчната ефективност. Според Смит други големи акционери в компанията също са изразили „сериозно безпокойство“ по повод слуховете за подготвяне на голяма сделка.

Ръководството на Yahoo не е коментирало писмото. В миналото Мариса Майер е заявявала, че компанията изследва най-добрите начини за максимализиране на стойността на дела на Yahoo в Alibaba, който достигаше 24% преди първичното публично предлагане на китайската фирма през септември. По думите й компанията е еднакво ангажирана както с осигуряването на възвращаемост на инвеститорите, така и с разрастването на бизнеса чрез придобивания.

Мариса Майер също така изтъква, че сливанията и продобиванията са необходими, за да бъде постигната целта за съживяване на бизнеса на интернет портала, който страда заради използването на остарели технологии. След борсовия дебют на Alibaba Yahoo е направила само едно значително придобиване – на платформата за програмиране на видеореклами BrightRoll, за която бяха платени 640 млн. долара в брой.

При обсъждането на финансовите резултати за третото тримесечие през октомври миналата година изпълнителният директор съшо така се противопостави на натиска на инвеститори като Starboard Value с аргумента, че откакто тя ръководи компанията за обратни изкупувания на акции, са похарчени 7.7 млрд. долара в сравнение с 1.6 млрд. за сливания и придобивания. Това е еквивалентът на 24% от акциите на компанията от юли 2012 г. насам, когато Мариса Майер пое Yahoo.

През последната година акциите на Yahoo са поскъпнали с 20%, което до голяма степен се дължи на дела на компанията в бързо развиващата се Alibaba. След публикуването на новото писмо на Джефри Смит цената на акциите се покачи с 3.4% до 50.21 долара на борсата в Ню Йорк.

Варианти за бъдещето

Starboard Value са решени да продължат да притискат Yahoo да комбинира бизнеса с този на AOL – друга интернет компания, която доминираше дотком бума през 90-те години на миналия век. Аргументите на инвеститора са, че това ще позволи данъчно ефективно разделяне на азиатските активи, „огромни ползи“ от синергии и съкращаване на разходи с между 1 и 1.5 млрд. долара, като и създаването на „силна платформа за растеж“, базирана на мобилния и видео рекламен бизнес на AOL. От своя стана бившият изпълнителен директор на Yahoo Рос Левнинсон коментира, че добър вариант е компанията да бъде купена от Twitter, с което да бъде комбиниран нейният медиен бизнес със специализираната платформа за комуникация в реално време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *