Инвеститорите се опасяват от „Черен Лебед“ за пазарите

Базираният на опции индекс, наречен „Черен Лебед“, изпраща тревожни сигнали за повишено търсене от инвеститорите за защита от някакъв вид пазарен срив. Но това не притеснява, изглежда, инвеститорите на Уолстрийт, според които няма особено опасения за паника.Инвеститорите се опасяват от „Черен Лебед“ за пазарите.

Снимка: iStock

Индексът Cboe Skew Index е близо до 14-месечен връх. Той следи заложената волатилност при опциите „дълбоко извън пари“ при индекса S&P 500, или на контракти, залагащи на голямо движение на пазара.

В понеделник индексът Skew достигна 136.56, което е най-високото му ниво от октомври 2018 г. За последно се търгува при нива от 134.37.

Индексът е известен още като Черния лебед, препратка към книгата „Черен лебед“ на бившия търговец на опции Насим Николас Талеб, който разглежда потенциално катастрофалните ефекти от непредсказуемите събития, информира infostock.bg.

Индексът поне веднъж е предшествал масирана пазарна разпродажба. През септември 2014 г. той достига пиково ниво преди 7% спад на S&P 500. Въпреки това, инвеститорите са скептично настроени към полезността на индекса като инструмент, който предсказва срив на пазара.Инвеститорите се опасяват от „Черен Лебед“ за пазарите.

„Да, пазарите на опции очакват тревожно следващия голям пробив в американските акции“, пише в бележка в сряда Никола Колас, съосновател на DataTrek. „Но те правят това от 2014 г. насам и S&P почти се удвои през това време.“

През последните шест години, период, белязан от изключително ниска волатилност на американските акции, средното ниво на индекса Skew беше изключително ниско, едва с 10 пункта над средното ниво за десетилетие преди това.

„Ние следим 60 стратегии за променливост на различни хедж фондове, лица, различни нововъзникващи мениджъри. Нито една от тези стратегии не използва този индекс като индикатор за това, което може да се случва“, според Стюарт Бартън, управляващ партньор в базирания в Ню Йорк Invest in Vol LLC.

„Що се отнася до сигналите за търговия, инвеститорите са склонни да се съсредоточават върху контракти, които са по-близо до мястото, където се търгува пазарът“, каза Бартон.

Анализаторите може и да не обръщат сериозно внимание на повишението на индекса, но това не означава, че на пазара няма страх. Задаващите се през следващата година събития, карат инвеститорите да търсят защита за портфейлите си от непредвидени събития, според Майкъл Рървес, изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors в Ню Йорк.

Несигурността, свързана с политиката на централните банки, общите избори в Обединеното кралство и търговската война между САЩ и Китай, засилиха търсенето на защита. В допълнение, през следващата година има и ключови президентски избори в САЩ.

„Бих го интерпретирал като здравословен пазар, който купува известна защита засега“, каза Първес по повод изкачването на индекса по скалата.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *