Инвеститорите се спасяват от риска в злато и долари

Инвеститорите се опасяват от правителствена криза, която ще забави фатално следващия транш от 8 млрд. евро от ЕС и МВФ за финансиране на гръцката държава и ще доведе Атина до фалит.
Притесненията отиват още по-далеч, след като през миналата седмица френският президент Никола Саркози коментира, че ако Гърция провежда референдум за втория спасителен план за страната, въпросът трябва да бъде поставен като избор между напускането на еврозоната и приемането на спасителния план със запазване на еврото.
Това даде повод на Йоахим Фелс, главен икономист в Morgan Stanley да предупреди, че излизането на Гърция от еврозоната може да „задвижи поредица от събития“, която да доведе до загуби за банките и политически проблеми в „периферни страни “ от еврозоната и да предизвика криза, надхвърляща всичко видяно досега.
В Лондон основният индекс FTSE 100 пада с 1.52%, до 5 443 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 1.73%, до 3 070 пункта, а германският DAX се понижава с 1.53%, до 5 875 пункта.
Бягството от риск на фондовите пазари оказва силен натиск върху еврото и останалите рискови валути. Доларът поскъпва с 0.78%, до 1.3721 EUR/USD. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.47%, до 77.27.
Златото поскъпва с 0.71%, до 1 769 долара за тройунция, подкрепено в качеството му на хедж актив.
Цената на петрола пада, под натиска на поскъпващия долар. В Лондон сорт Брент с доставка през декември поевтинява с 0.15%, до 111.80 долара за барел.
Азиатските пазари падат в понеделник. От Toyota отчетоха, че наводненията в Банкок са засегнали производствени мощности на компанията, което ще доведе до забавяне на доставките на части за повече от 20 модела автомобили. Правителството в Токио прогнозира, че задълженията му ще достигнат чудовищната цифра от 1 квадрилион йени, но въпреки това японската валута поскъпва. В Китай са притеснени от балона на имотния пазар.
И всички са вперили поглед в ситуацията в еврозоната, където гръцкият премиер ще подаде оставка, но никой не знае какво ще последва и дали в Атина ще има достатъчно стабилно правителство, което да поеме тежестта на реформите и народното недоволство.
Основният японски фондов индекс Nikkei 225 се понижава с 0.39%, до 8 767 пункта. Акциите на експортните компании поевтиняват под натиска на поскъпващата йена. Toyota губи 0.24% от пазарната си капитализация.
Китайският премиер Вън Дзябао, заяви вчера, че Пекин търси „разумни корекция“ на цените на жилищата, потвърждавайки че правителството иска да запази сегашната си политиката, включваща административни проверки и други мерки с цел да охлади пазара на имоти. В Хонконг Hang Seng намалява с 0.07%, до 19 829 пункта, а в Шанхай основният фондов индекс CSI 300 пада с 0.57%, до 2 633 пункта.
В Сидни S&P ASX намаля с 0.17%, до 4 335 пункта, като понижението на австралийския индекс е водено от акциите на минните компании. Пазарната капитализация на BHP Billiton намаля с 0.66%.
На фона на липсата на апетит за риск на фондовите зпари поскъпват резервните валути и златото. Йената покачва с 0.07%, до 78.1300 USD/JPY. Еврото губи 0.42%, до 1.3771 долара, а доларовият индекс на Nasdaq е нагоре с 0.14%, до 77.02.
Цената на златото се покачва с 0.86%, до 1 771 долара за тройунция, като след низходящата корекция металът отново се радва на вниманието на инвеститорите като средство за хедж на риска.
Повишава се и цената на петрола, след като китайски вестник съобщи, че Пекин обмисля преразглеждане на разпоредбите за съвместно проучване на петролни залежи с чуждестранни фирми в морския шелф на страната, след разлива от платформа на ConocoPhillips. Фючърсите на сорт WTI с доставка през декември поскъпват с 0.53%, до 94.76 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *