Инвеститорите съдят Volkswagen за 9.2 млрд. евро

Тази седмица започва процес срещу Volkswagen, в който инвеститори на компанията търсят компенсации за загубите, причинени от скандала „Дизелгейт“ през 2015 г.Инвеститорите съдят Volkswagen за 9.2 млрд. евро.

Резултат с изображение за фолксваген завод

Потърпевшите твърдят, че според германския закон Volkswagen са били длъжни да уведомят инвеститорите си за последствията от такъв сериозен скандал, преди американските власти да направят изявлението си. Volkswagen признава, че систематично е лъгала при тестовете за емисии, но не и за укриване на информация от акционерите си.

Инвеститорите търсят компенсация

Този понеделник започва процес в съда в Брауншвайг, близо до централата на Volkswagen, в който акционери на компанията обвиняват производителя на коли в укриване на важна за инвеститорите информация. В иска – широк пакет от 1670 жалби, се твърди, че при сериозните криминални действия на Volkswagen компанията е трябвало да предупреди акционерите си, преди новината за нарушението да стане публично достояние.

На 18 септември 2015 г. американската агенция за защита на околната среда обвини Volkswagen в систематични нарушения и лъжи за нивата на замърсяване, причинявани от дизеловите им коли. Това доведе до рекордни глоби и наказания за германската компания на стойност от 27.4 млрд. евро. В рамките на месец от разгорелия се скандал акциите на VW паднаха с до 37%, което сериозно ощети институционалните акционери на дружеството, информира capital.bg.

Ощетените инвеститори търсят компенсация на стойност от 9.2 млрд. евро от Volkswagen. Германската компания си признава за систематичните нарушения при емисиите на дизеловите им коли, но твърди, че не е укрила неправомерно информация. Стратегията на Volkswagen и до момента е да твърди, че бордът на директорите не е знаел за нередностите и нарушенията са били извършени на ниско управително ниво.

Защитата на Volkswagen

Според становището на VW за предстоящото дело производителят на коли вече е бил в преговори с американската Агенция за защита на околната среда и е правел планове да обяви, че връща в сервизите замърсяващите автомобили. Агенцията е изненадала VW с публичното си становище, тъй като при предишни случаи на нарушение не е имало публични изяви и производителите са стигали до съгласие с регулатора.

Volkswagen също твърдят, че при предишни подобни случаи глобите от Агенцията за околната среда не са надвишавали 200 млн. долара. В такъв случай по германските закони не би се изисквало да се дава информация на инвеститорите. Това се съчетава с по-обширното твърдение, че бордът на директорите не е бил осведомен за нарушенията.

Позицията на обвинителите

Адвокатите на ощетените акционери обаче твърдят, че дори при знание само на по-ниските нива мениджмънт това все пак означава, че дивизионни началници са били наясно с криминалната ситуация и че следователно VW като компания е била задължена да осигури точна информация на акционерите си.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *