Инвеститорите ще наддават за 9,09%, или 10 млн. акции, на ПИБ

Мариян Йорданов

Управителният съвет на Първа инвестиционна банка (ПИБ) е взел решение за увеличение на капитала на дружеството чрез издаване и първично публично предлагане на 10 млн. нови безналични акции с право на глас.

Мениджър на емисията на ПИБ ще бъде лицензираният инвестиционен посредник “Първа финансова брокерска къща” ООД, като от посредника отказаха да съобщят метода на продажбата и емисионната цена на новите акции.

Управителния съвет на Първа инвестиционна банка също така е приел решение за промяна в номиналната стойност на акциите си от 10 на 1 лв. Така капиталът на банката ще остане 100 млн. лв., но вече разпределен в 100 млн. акции, вместо в 10 млн. акции, както досега, съобщиха от Първа инвестиционна банка за Investor.bg.

Така ще се даде възможност на по-голям брой дребни инвеститори да участват в увеличението на капитала на банката.

След увеличението на капитала банката ще има издадени 110 млн. акции, от които 10 млн. акции, или 9,09%, ще бъдат свободно търгуваните акции (free-float).

Все още не е известна емисионната стойност на предлаганите за записване 10 млн. акции.

Увеличаването на капитала на ПИБ ще бъде реализирано с цел обезпечаване растежа на финансовата институция. Набраните средства ще се използват за растеж и увеличаване на пазарния дял на банката, нарастване на кредитния портфейл, увеличаване на кредитните и дебитните карти и на клоновата мрежа, на броя банкомати и ПОС терминали и предлагането на конкурентни финансови продукти на корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и физически лица. „Публичният статут на ПИБ ще даде възможност на широк кръг от инвеститори да участват в една перспективна и бързо развиваща се финансова институция и ще затвърди безупречния имидж на банката у нас и в международен план“, се казва в съобщение на финансовата институция.

Общото събрание на акционерите (ОСА) на ПИБ проведено на 27 февруари прие и редица изменения и допълнения в устава на банката с оглед привеждането му в съответствие с изискванията на новия Закон за кредитните институции и Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Във връзка с първичното публично предлагане на акциите беше решено акциите на банката да станат свободно прехвърляеми, да се назначи директор за връзки с инвеститорите и 1/3 от състава на Надзорния съвет да се състои от независими членове. На годишното ОСА на ПИБ вече бяха избрани двамата нови независими членове на надзорния орган Неделчо Неделчев и Калоян Нинов поради напускането на Дейвид Матьо и Стефан Пинтер. Така решението на практика вече е изпълнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *