Инвеститор от Сибир сади лозя в Нови пазар

Инвеститор от Сибир стартира мащабен проект за развитие на лозарството у нас. Руска фирма е закупила ниви в землището на Нови пазар, върху които ще засажда лозя, каза кметът на общината Румен Панайотов. За срещата си с крупен бизнесмен от Изток съобщи пред „Стандарт“ и шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. „Става въпрос за потенциален инвеститор, доколкото все още не е започнал проектирането на своето лозово насаждение и винарска компания. Но е закупил огромна площ от 3500 дка земя и започва поетапно да засажда този голям терен с лозя“, обясни Коев.

Той отказа да назове името на бизнесмена по негова молба. Но обясни, че става дума за огромна инвестиция край Шумен, благодарение на която ще се открият над 400 работни места в района на Нови пазар, всички данъци и осигуровки ще се плащат тук и в крайна сметка общината няма да обезлюдее. „Огромният масив, който ще се създаде, ще даде възможност за производство на вискокачествени вина, които инвеститорът няма да има проблем да реализира в своята страна“, каза още Коев.

Става дума за дългосрочен инвестиционен проект, който предвижда върху 2750 дка да се отглежда грозде за производство на бели вина. В лозята ще зреят 5 сорта – Шардоне, Совиньон блан, Траминер, Пино гри и Пино гриджо, уточни Румен Илиев, търговски пълномощник на фирмата инвеститор.

Мястото за новите лозя не е избрано случайно. По тези хълмове от векове се е отглеждало грозде. Още има терени, върху които растат стари, непродуктивни насаждения. За да се оформи масивът, новият инвеститор е закупил от частни стопани стотици малки парчета земя. Наети са и земеделски площи, собственост на общината. Старите коренища са премахнати и вече са засадени първите 215 дка нови лозички от сорта Шардоне, обясни пълномощникът Илиев.

Пълното засаждане на терена ще стане поетапно в следващите няколко години. Инвеститорът ще кандидатства и за финансиране от ЕС по мерките за развитие на трайните насаждения.

Компанията инвеститор вече се е сблъскала и с първите трудности у нас. Въпреки високата безработица в региона няма подготвени кадри за работа с модерните машини, които сибирякът е купил, за да обработва лозята си в България. „Това ще ни принуди да търсим работна ръка от други райони. Ще се наложи да заложим изцяло на механизирани процеси, за да сведем до минимум неблагоприятните тенденции, свързани с човешкия фактор“, признаха със съжаление от офиса във Варна, натоварен с оперативното ръководство на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *