Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават силното си представяне

Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават силното си представяне и през първата половина на тази година. Франция и Германия са основните двигатели на растежа, като значителен принос имат и пазарите в Холандия, Швеция и Испания, посочва консултантската компания CBRE в нов доклад.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа е достигнал 46 млрд. евро през второто тримесечие. За първото полугодие сумата набъбва до 84 млрд. евро спрямо 67 млрд. евро през първата половина на миналата година.

Във Франция обемът на инвестициите в бизнес имоти се е увеличил със 7,3 млрд. евро за една година до 11,1 млрд. евро през първото полугодие. Това представлява увеличение с 84% в сравнение с периода януари-юни 2013 г.

Почти две трети от сделките са осъществени от местни купувачи. За сравнение, по същото време на миналата година делът им от всички купувачи беше около една трета. Значителен е и притокът на капитали към страната от Близкия изток.

В Германия инвестиционната активност достига приблизително 7 млрд. евро през второто тримесечие, а за полугодието – 17 млрд. евро. Значим ръст отбелязват трансграничните инвестиции, като страната привлича вложения от САЩ, Великобритания и Франция, както и инвеститори от други националности.

В Холандия е отчетен годишен ръст на обема на инвестициите в бизнес имоти през полугодието от 109%, в Испания – 106%, в Швеция – 30%, а във Великобритания – 11%.

През първата половина на годината приключиха и четири сделки за над 1 млрд. евро – две във Франция, една в Германия и за един портфейл от имоти, разпръснат в няколко държави.

Отчита се и промяна на типа купувачи през първото полугодие. Делът на инвестициите от колективни инвестиционни средства, предимно фондове за имоти, рязко се е увеличил. Тази промяна стана видима през втората половина на миналата година и се задържа като тенденция.

Наблюдава се и значително засилване на дейността на американските инвеститори в бизнес имоти в Европа. Те са отговорни за 63% от междурегионалните инвестиции в Европа през полугодието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *