Инвестициите в индустриални площи в Европа достигнаха най-високо ниво от 2008 г.

Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа са се увеличили с 33% през 2013 г. спрямо 2012 г. до 17,4 млрд. евро – най-високото ниво от 2008 г. насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Ръстът на инвестициите в този сегмент от пазара вече изпреварва темповете на растеж на вложенията в офиси и търговски площи, констатират експертите. „Повишението на наемите в сектора набизнесимотите в Европа се забавя и сравнително по-високата възвръщаемост от логистичните и индустриални имоти прави сегмента доста по-привлекателен“, посочва се в доклада на компанията.

Водещите европейски пазари – Великобритания, Германия и Франция, продължават да привличат най-голям дял инвеститори. През миналата година трите държави са привлекли 57% от общия обем инвестиции в индустриални и логистични площи в Европа. За сравнение обаче, през 2012 г. делът им е бил 69%.

През миналата година повече инвеститори са разширили географския си фокус отвъд ключовите западноевропейски пазари. Компанията отчита засилване на активността в Скандинавските страни, Централна и Източна Европа, както и Южна Европа.

Положително на инвестиционната активност се е отразило и сформирането на два големи джойнт венчъра, фокусирани върху логистичните имоти в Европа. Първият е между Prologis и Norges Bank Investment Management, а вторият – SEGRO и PSP Investments от Канада, който купи портфейл от активи във Франция, Германия и Полша за 472 млн. евро.

На повечето европейски пазари наемите на първокласни площи остават стабилни през 2013 г., отчитат от компанията. На някои пазари обаче, заради свитото предлагане, наемите правят опит за ръст.

Основен двигател на търсенето продължава да е онлайн търговията, която търпи съществено развитие през последните години. Едни от най-големите строителни проекти в момента са за онлайн търговци.

Очаква се да продължи да се засилва и активността в Централна и Източна Европа заради желанието на търговците на дребно онлайн и логистичните оператори да изградят по-ефективна мрежа за доставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *