Инвестициите в търговски имоти в Европа с ръст от 86% през тримесечието

Инвестициите в търговски имоти в Европа са се увеличили с 86% през второто тримесечие до 9,6 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Обемът на инвестициите за първото полугодие достига 16,4 млрд. евро, което е с 44% повече спрямо първите шест месеца на 2013 г. и с 35% над средното за първата половина на годината за период от 5 години.

През второто тримесечие бяха осъществени няколко ключови сделки в Лондон и Париж, които в известна степен са определящи за отчетения ръст. Най-голямата сделка – за 805 млн. евро, беше за дял от 30% от Bluewater, който беше придобит от Land Securities. Отделно компанията плати 49 млн. евро за пълнит еправа над управлението на търговския център и земята около него. Така целият проект беше оценен на 2,7 млрд. евро.

Същевременно в Париж Fonciere Apsys придоби Beaugrenelle Shopping Center за 700 млн. евро.

Двете трансакции илюстрират апетита на инвеститорите към големите и доминантни проекти във водещите градове в Европа със силни икономически фундаменти. Перспективата пред тези активи остава положителна, подчертават от консултантската компания.

От географски аспект най-търсени остават качествените активи на водещите, ликвидни пазари, като Великобритания, Германия и Франция. Трите пазара са привлекли над 70 на сто от общия обем инвестиции в търговски имоти за второто тримесечие.

Продължава обаче да се разширява географският фокус на инвеститорите, особено към Италия и Испания, където от няколко месеца се наблюдават признаци на икономическо възстановяване. Други интересни за инвеститорите държави са Унгария и Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *