Инвестициите са с 15.2% по-малко от 2015-та

Инвестициите през настоящата година се очаква да бъдат  с 15.2% по-малко в сравнение с предходната 2015 година. Това са изводите от традиционната инвестиционна бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през октомври 2016 г. Според предприемачите съотношението на групите инвестиции се запазва в досегашните параметри, без да се влияе значително от външни фактори. Участниците в анкетата групи от основните браншове в страната,  очакват  най-голям относителен дял в инвестициите през 2016 г. да се формира от производството на стоки за междинно потребление (37.7%), следвано от енергетичните и свързаните с водата сектори (24.2%) и производството на недълготрайни потребителски стоки (20.7%).
По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2017 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 8.4% спрямо 2016 г., като около 34% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки отново производството на стоки за междинно потребление формира най-голям относителен дял – 40.8%. След него се подреждат енергетичните и свързаните с водата сектори и производството на недълготрайни потребителски стоки – съответно с 30.4 и 15.8%.
По направление на инвестициите през 2017 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет – 35.2% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място, с 26.2% дял, са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии – с 23.6%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други – с 15.0%.
По отношение на факторите, които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2017 г., преобладават позитивните оценки на въздействие („стимулиращо“ или „много стимулиращо“) при „търсене на продукцията“ , „финансови ресурси или очаквани печалби“ и „технически фактори“ . При групата „други фактори“ 24.0% от анкетираните посочват влиянието им като „стимулиращо“, 37.5% от тях се въздържат от оценка, а 22.7% отговарят, че факторът не оказва влияние.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *