Инвестиции за 100 млн. лв. в два нови завода започват в Димитровград

Икономиката на Димитровград ще е различна след две години, след като през следващите месеци там ще бъдат изградени две нови предприятия за авточасти, в които общата инвестиция ще бъде около 100 млн. лв. Проектите са на турската „Са-ба“, която произвежда осветление за автомобили, и на японската „Язаки“, която е специализирана в кабелите за коли.

Справка в Имотния регистър показва, че турската фирма вече е закупила парцел в района, а „Язаки“ официално потвърди, че има напреднал план за Димитровград.

С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места, повечето от „Язаки“. Затова компанията е избрала терен в близост до пътен възел, което ще й позволи да наеме работници и от близките градове. От години в Димитровград има само едно голямо предприятие – торовият завод „Неохим“. Новите два завода ще променят значително пазара на труда, а оттам и другите икономически показатели на региона.

Първият завод тръгва догодина

Чрез българското си дружество „Са-ба България“, което беше регистрирано в края на миналата година, турската компания е закупила 30 дка земя в село Крепост (между Димитровград и Хасково) от физическо лице. Първоначално компанията разглеждаше по-малък общински терен, но в крайна сметка реши, че той не я устройва. Сделката сега е станала на цена от 15 евро/декар,или общо 450 хил. евро (880 хил. лв.) за парцела. Покупко-продажбата е вписана в Имотния регистър в началото на май.

В момента се прави проектирането на завода и текат съгласувателните процедури за електроснабдяване и т.н. Самото строителство ще започне до два-три месеца и ще приключи за година, така че предприятието ще започне работа до септември 2017 г., каза кметът на Димитровград Иво Димов. Инвестицията ще бъде от порядъка на 10-15 млн. лв. и ще създаде 300 работни места. Нещо повече – това е само първият етап на проекта, като турският инвеститор си е предвидил възможности за последващо разширение на завода.

По думите на Димов фабриката ще бъде много модерна и екологична. „Тя ще бъде оборудвана със соларни панели, дъждовната вода ще се събира в резервоари и ще се оползотворява“, обясни той и добави, че компанията подготвя подробно представяне на проекта си скоро.

Турската Sa-ba Endustriyel Urunler Imalat ve Ticaret е създадена през 1976 г. и произвежда осветление за много автомобилни компании, сред които Ford, Renault, Volkswagen и Aston Martin. Продуктите й включват фарове, стопове, мигачи и т.н.

Временно в Стара Загора

Японският инвеститор, чието име доскоро се пазеше в тайна, вече официално е ясен. „Язаки“ е започнала подбор на кадри за новия си завод, който се изгражда между Димитровград и Хасково, каза наскоро управителят на компанията Рома Будриене за „КапиталDaily“. Тя добави, че предприятието ще работи за нов клиент, но не даде подробности. По информация на вестника именно новият договор на компанията е причината тя да наеме готова сграда в Стара Загора, където бързо да започне производството, докато заводът край Димитровград бъде построен. До момента клиенти на „Язаки България“ са автомобилните производители Renault, Daimler и Ford.

Справка в Имотния регистър показва, че „Язаки“ е наела помещенията на „Практикер“ в града за период от 27 месеца с три месеца гратисен период. Самият хипермаркет ще се премести на ново място. Общата площ на сградата е малко под 6500 кв. м, а месечният наем е 31.3 хил. евро, или малко под 1.5 млн. лв. за целия срок на договора. Наемодател е софийската „Микс-транспорт“, която е регистрирана като строителна и транспортна компания, и приходите й са почти изцяло от наеми. Собственици на компанията са Стамен Иванов и Пламен Христов, които притежават и строителната „Микс констръкшън“ (с приходи от 61 млн. лв. за миналата година).

Японско производство в бг сграда

През двете години, докато работи под наем, „Язаки“ трябва да завърши новия си завод. Според източник на „Капитал“ компанията е подписала договор с плевенската „Хоризонт-Иванов“, която да извърши покупката и окрупняването на земята, да построи фабриката и след това да й я отдаде под наем дългосрочно. „Хоризонт-Иванов“ се занимава със строителство и развиване на имоти според нуждите на клиентите, а сред проектите,по които е работила, са заводът за авточасти на Nexans в Плевен, новият терминал на летище София и др. Собственикът на компанията Борислав Иванов не беше открит за потвърждение, а от офиса му казаха, че не могат да коментират.

Производственото хале на „Язаки“ ще бъде разположено на над 30 хил. кв. м, а целият терен е с площ 60 дка. Инвестицията ще бъде от порядъка на 80 млн. лв., от които 60 млн. лв. ще вложи „Язаки“ в оборудване, а останалите 20 млн. лв. са на „Хоризонт-Иванов“ за покупка на земята и строителство на самата сграда.

В новия завод ще работят 3500 души и затова компанията няма да разчита само на работници от града. По тази причина е избрала терен близо до пътен възел Димитровград, до който лесно се стига от градове като Хасково, Свиленград, Харманли и Първомай.

Това ще бъде третият завод на „Язаки“ в страната след тези в Сливен и Ямбол, където работят общо 5000 души. По данни на „Капитал“ приходите на българското дружество за 2015 г. са нараснали с близо 40% до 298 млн. лв.

 

в.Капитал Daily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *