Инвестиции от €150 млн. са под въпрос.

Един от най-големите германски инвеститори у нас – компанията „Аурубис“, планира да вложи 150 млн. евро през следващите четири години в модернизация на производството, ново оборудване, екология и ремонтни дейности. Това съобщи изпълнителният директор на завода в Пирдоп Тим Курт.

Дали всички проекти ще станат факт обаче, зависи от бизнес средата. Компанията се оплака от високата цена на тока за индустрията. В момента фирмите от металургията плащат около 50 евро на мегаватчас, докато в Германия, Италия и Испания цената е с 20% по-ниска, което поставя нашето предприятие в неконкурентна среда. Освен това у нас договорите се сключват за 1 г., а в Германия има контракти за 15 години.

Много от проектите се бавят заради това, че се атакуват без ясни мотиви в съда от екологични организации, каза генералният секретар на „Аурубис България“ Георги Николов. Дълги са и административните процедури по ОВОС, издаването на строителни разрешения и други.

За предприятието е важно „Булгартрансгаз“ да изгради газопровод в Средногорието. Следи се и ситуацията в БДЖ, защото евентуалната лоша приватизация на „Товарни превози“ може да се отрази върху работата на завода. Буди тревога и пенсионната реформа. „Ние имаме много хора, които упражняват първа категория труд. За нас е важно кога ще се пенсионират, за да започнем подготовката на нови кадри“, обясни Георги Николов. Младите, които постъпват на работа, пък са технически неподготвени и това може да се реши с дуалната система.

Заводът прави 6% от износа на страната

Медодобивният завод „Аурубис“ произвежда по 233 000 т катодна мед годишно и 1,2 млн. т сярна киселина. Компанията е най-големият клиент на БДЖ и пристанищата с 2 млн. тона товари годишно. Оборотът на дружеството за 2014 г. е 4,1 млрд. лв., а внесеният ДДС в бюджета – 184,4 млн. лв.

Износът на „Аурубис“ за 2014 г. е 3,8 млрд. лв., което е 6% от целия експорт на България (43,2 млрд. лв.).

За 10 години компанията е инвестирала над 1 млрд. лв. у нас, като през април 2016 г. ще започне основен ремонт на металургичното производство на стойност 50 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *