Инвестиционните банки очакват срив на еврото до 1.10 долара

Еврото може да падне до 1.10 долара. Това прогнозираха днес от Barclays. Очакванията с хоризонт ноември 2015 г. на други големи инвестиционни банки като Goldman Sachs и HSBC също сочат в тази посока.

Според Barclays през следващите три месеца единната валута ще бъде най-силно поевтиняващата от глобалните валути срещу долара и през февруари догодина ще се търгува за около 1.22 EUR/USD. Днес еврото пада с 0.29%, до 1.2497 EUR/USD.

По-оптимистични за еврото са от HSBC. Те очакват то да поевтинее до 1.2434 EUR/USD в следващите три месеца, до 1.2234 EUR/USD след половин година и до 1.1967 EUR/USD към ноември 2015 г., пише Reuters.

Прогнозите на Goldman Sachs стоят някъде по средата. От американската банка очакват еврото да падне до 1.23 долара след три месеца и до 1.15 долара след година.

Анализаторите и в трите банки залагат на поскъпване на европейските пари в едномесечен хоризонт, като през декември еврото ще се търгува между 1.2700 и 1.2542 долара.

Пазарът все още очаква засилване на паричните стимули за икономиката на еврозоната от Европейската централна банка. Заради това интересът на ETF фондовете към активите в еврозоната е сравнително силен.

Но в по-дългосрочен план, перспективата за затягане на паричните политики в САЩ и Великобритания, на фона на отрицателните лихвени нива на ЕЦБ ще оказва все по-силен натиск върху еврото. А ако еврейската икономика влезе в нова рецесия паричните потоци могат много лесно да се обърнат. Тогава единната валута рязко ще поевтинее спрямо основните си конкуренти на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *