Инвестиционният фонд на ЕС от 315 млрд. евро ще стартира на 1 юли

Европейският инвестиционен фонд от 315 милиарда евро ще стартира на 1 юли, съобщи европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

„Убедена съм, че гласуването в Европейския парламент на 24 юни ще бъде положително, а от 1 юли Европа ще получи ключов инструмент за инвестиции“, каза тя.

На вчерашния си брифинг официалният представител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, заяви, че решението за инвестиционния фонд на ЕС ще бъде одобрено от Съвета на ЕС на 19 юни и от Европейския парламент на 24 юни.

„Основното споразумение между Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент относно бъдещето на инвестиционния фонд е постигнато. Сега то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) по време на заседанието му на 19 юни и от Европейския парламент на 24 юни“, заяви официалната представителка на ЕК.

Създаване на европейски инвестиционен фонд с цел възобновяване на икономическия растеж и заетостта в ЕС е от основно значение за икономическата програма на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Решението да се започне създаването на фонда беше прието от Европейската комисия на 13 януари. Очаква се, че от бюджета на ЕС за нуждите на фонда да бъдат отпуснати 16 млрд. евро, а 5 млрд. евро ще дойдат от Европейската инвестиционна банка. Останалите средства ще бъдат предоставени от националните бюджети или ще бъдат включени под формата на заеми.

Шест държави Германия, Франция, Италия, Испания, Люксембург и Полша вече са обявили предоставяне на средства по този фонд за проекти на тяхна територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *