Индексите в САЩ останаха на червена територия

След колебливо начало заради позитивните данни за икономическия растеж на САЩ индексите на Wall Street в крайна сметка приключиха на червена територия. Причината – при осезаемо възстановяване на икономиката Федералният резерв ще започне да намалява паричните стимули.

Dow Jones Industrial Average удължи загубите за пета поредна сесия. Индексът на сините чипове затвори с понижение от 0,43% до 15821,51 пункта.

Широкият индекс S&P 500 го последва и изтри 0,43% от стойността си до 1785,03 пункта. Технологичните компании поведоха губещите сред десетте негови сектора.

Технологичният индикатор Nasdaq Composite лавираше между печалбите и загубите. В крайна сметка сесията в четвъртък за него приключи със спад от 0,12% до 4033,16 пункта.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 3,6% на годишна база. Министерството на труда оповести, че подадените през миналата седмица молби за помощи за безработица са спаднали с 23 хил. до 298 хил. броя.

Централните банкери в САЩ бяха заявили, че може да започнат да съкращават обема на паричните стимули, ако икономическият растеж е достатъчно устойчив, за да устои на намаляването на програмата за количествени улеснения. Двудневното заседание на банкерите започва на 17 декември. Въпреки че повечето анализатори очакват Фед да не прави нищо поне до март 2014 г., витаят слухове, че централните банкери ще решат друго.

„Освен ако не е нещо, което да убие тази икономика, Фед ще трябва да намали паричните стимули“, коментира за CNBC главният пазарен стратег на JPMorgan Funds Дейвид Кели. „Ако бях букмейкър при определянето на залозите за Фед, то те щяха да бъдат януари, следван от декември и чак тогава март“, продължава той.

„Фондовият пазар е като глътка въздух тук, тъй като много инвеститори и мениджъри на фондове на различни видове активи биха искали да приберат печалбите“, коментира Кели, правейки препратка към ръста на S&P 500 от 25% от началото на годината.

Акциите на Microsoft пострадаха сериозно след спекулациите, че Алан Мълали няма да напуска Ford Motor, за да замени Стив Балмър като главен изпълнителен директор на софтуерната компания. Книжата на Microsoft изтриха 2,41 на сто от стойността си до 38 долара за брой. Тези на Ford прибавиха 0,72% до 16,74 долара

Apple прибави още 0,51% към пазарната си капитализация, след като China Mobile е на крачка да започне да предлага iPhone на своите абонати. Една акция на технологичният гигант струва 567,9 долара след края на търговията.

Книжата на Aeropostale поевтиняха с 2,88 на сто до 9,09 долара за брой, след като компанията оповести по-голяма от очакваната загуба за четвъртото тримесечие.

Цената на акциите на Safeway се понижи с 4,59 на сто до 32,64 долара, след като Jana partners намали дела си в компанията.

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха с 0,2% до 97,38 долара за барел. Фючърсите върху златото поевтиняха с 1,2% до 1231,9 долара за унция.

Доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с 4 базисни пункта до 2,87 на сто. Доларът поевтиня спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *