Индексите в САЩ с тридневна печеливша серия преди сезона на отчетите

Dow Jones напредна с 0,59% до 15 224,69 пункта, воден от акциите на UnitedHealth, които прибавиха 2,1% към стойността си до 67,56 долара, и тези на Wal-Mart, поскъпнали с 2% до 76,71 долара. Индексът на сините чипове е на по-малко от 200 пункта под рекордно високото си ниво при затваряне.

Standard & Poor's 500 спечели 0,53% до 1 640,46 пункта, като повечето от ключовите му подсектори записаха повишения, водени от компаниите за комунални услуги и тези за потребителски стоки, докато телекомуникационните и технологичните отстъпиха от завоюваните позиции в предишната сесия. Nasdaq Composite нарасна само с 0,16% до 3 484,83 пункта главно заради акциите на технологичните компании.

До момента предварителните съобщения за печалбите на компаниите са силно негативни, като към петък съотношението на неблагоприятните към благоприятните коментари е 6,5 към 1, сочат данни на Ройтерс. Това е 2,5 пъти над стандартното съотношение и е най-лошият показател от 2001 г. досега.

„Ние сме малко по-оптимистично настроени от средното ниво в момента, но както и да го гледаме, не се очертава добър сезон на отчетите“, заяви стратегът за международните фондови пазари в BTIG Дейниъл Грийнхоус. „Прогнозите са особено важни, тъй като ще станем свидетели на доста по-слаби улеснения от страна на Федералния резерв“, добави той.

Потребителските кредити в САЩ са нараснали през май с 19,6 млрд. долара до 2,8 трлн. долара, като това е най-силното постижение за последните 12 месеца, сочат данни на Фед. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на потребителските кредити с една 12,5 млрд. долара.

Акциите на Dell прибавиха 3,1% към стойността си до 13,44 долара, след като консултантската компания в областта на инвестициите ISS препоръча на акционерите на компютърния гигант да гласуват в полза на офертата от 24,4 млрд. долара на нейния основател и главен изпълнителен директор Майкъл Дел.

Пазарната капитализация на Intel обаче се сви с 3,6% до 23,19 долара за акция, след като анализаторът в Citigroup Глен Юнг понижи оценката си ценните книжа на компанията, а Evercore понижи рейтинга им, намалявайки целта си за цената им до 20 долара от досегашните 22 долара.

Акциите на Qualcomm поевтиняха с 1,6% до 59,99 долара, след като същият анализатор извади компанията от списъка с най-добрите си предложения.

Пазарната капитализация на конкурентите им от Sandisk намаля с 2,9% до 60,02 долара за акция, а тази на Micron се сви с 2% до 14,03 долара за акция.

В Google обаче имат пореден повод за радост, след като цената на акциите на интернет гиганта надхвърли отново 900 долара за брой, а те поскъпнаха с 1,3% до 905,09 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *