Индексите в САЩ устискаха част от печалбите, но Сирия натежава все повече

Основните американски индекси приключиха първата си сесия за септември на печалба благодарение на оптимистичните макроикономически данни, но запазващите се притеснения за ситуацията около Сирия отнеха немалка част от днешния ръст, съобщи CNBC.

“Възможното повишаване на вълненията в Сирия добавя несигурност към краткосрочната инвестиционна перспектива, която вече е замъглена от обрата в политиката на Фед и безредиците в Египет“, пише Самир Самана, международен стратег в Wells Fargo Advisors. „Заедно със заявеното намерение на Федералния резерв да започне да свива покупките на облигации в близко бъдеще това допълнително препятствие може да заведе пазарите в застояли води в краткосрочен план“, добавя той.

Dow Jones се повиши с 0,16% до 14 833,96 пункта, воден от акциите на United Technologies, които поскъпнаха с 2,6% до 102,66 долара за брой. Пазарната капитализация на Microsoft се сви с 4,55% до 31,88 долара за акция, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на индекса, след като компютърният гигант обяви закупуването на телефонния бизнес на Nokia срещу 7,2 млрд. долара.

Standard & Poor's 500 напредна с 0,42% до 1 639,77 пункта, като сред ключовите му подсектори компаниите за производство на стоки за масова употреба и финансовите приключиха на положителна територия, докато телекомуникационните отстъпиха в най-голяма степен от завоюваните позиции. Nasdaq Composite прибави 0,63% до 3 612,61 пункта.

„Пазарът бе свръхразпродаден през миналата седмица и има нужда от известен подем, но няма да видим никакви печалби, докато военните действия предстоят“, смята Кийт Блис, вицепрезидент в Cuttone & Co.

Производственият сектор в САЩ се е разширил през август с най-бързото си темпо от над 2 години, сочат данни на Института за управление на доставките. Индексът, изчисляван от института, е нараснал до 55,7 пункта през миналия месец от 55,4 пункта през предходния. Очакванията на анализаторите бяха за забавяне на темпото на разширяване до 54,2 пункта.

Разходите за строителство са нараснали през юли, като изграждането на частни жилища и бизнес сгради е компенсирало спада в правителствения сектор, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Разходите са се увеличили с 0,6% до 901 млрд. долара на годишна основа, надхвърляйки очакванията за ръст от 0,3%.

Акциите на Apple повишиха стойността си с 0,3% до 488,58 долара за брой, след като технологичният гигант публикува официална покана за събитие на 10 септември, на което анализаторите масово очакват да бъде представен нов модел iPhone.

Пазарната капитализация на Verizon намаля с 2,9% до 46,01 долара за акция, след като вчера тя обяви, че ще плати 130 млрд. долара на Vodafone за дела ѝ от 45% в смесеното им дружество Verizon Wireless. Според стойността си това е третата най-голяма сделка в световната корпоративна история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *