Индексите на БФБ продължават да слабеят

У нас пропадането на основните акции се случи при ниски изтъргувани обеми и слаби обороти. Преобладаваха пакетните сделки, при които наведнъж се прехвърляха по-големи количества ценни книжа.
Новините от седмицата не доведоха до раздвижване на търговията, но пък не бяха оскъдни, а напротив. Освен от отчетите за деветмесечието излязоха и информации за финализирани големи проекти, както и за предстоящи продажби.
Индексите завършиха разнопосочни. Само в сектора на имотите бе постигнат известен напредък на седмична база.
SOFIX спадна с 1.11% до 339.86 пункта. BG40 се понижи с 1.06% до 113.56 пункта.  BGREIT се покачи с 0.73% до 49.51 пункта. BGTR30 изгуби 1.12% до 280.14 пункта.
Като представител на най-подкрепения сектор на борсата, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ зарадва инвеститорите с новина, че е финализирал сделката по продажба на камбаните Бизнес Център в София срещу 23 хил. евро. За петте сесии обаче акциите на дружеството изгубиха 1.58% от стойността си до 0.684 лв. за лот.
Новият собственик на Булгартабак-холдинг АД подмени директорите в управлението през тази седмица и това напрактика започна да се разпорежда с придобивката си. В понеделник бе изтъргувано обемно количество акции от капитала на холдинга за над 8.2 млн. лв. На седмична база цената на акцията се понижи с 5.30% до 25 лв. за лот.
Банковият сектор на борсата също се представи слабо през тази седмица, което е възможна реакция на пазара заради притесненията, свързани с евентуалното отцепване на Гърция от еврозоната, както и с процедурата по рекапитализиране, в която предстои да се впуснат масово европейските банки. ТБ Централна кооперативна банка АД бе сред най-ликвидните позиции за тази седмица, а акцията й поевтиня с 3.88% до 0.916 лв. за лот.
През тази седмица имаше прехвърляне на 30 акции от капитала на Българска телекомуникационна компания АД, извършено в четвъртък при цена от 4.158 лв. средно за лот. Последната сделка по позицията бе на 5.70 лв. за лот. По информация на Вестник Капитал дружеството отново търси купувач.
През следващата седмица предстоят 5 общи събрания на акционерите в Албена АД, Албена Инвест Холдинг АД, ХипоКредит АД и Асенова крепост АД, а на 14 ноември започва поредният публичен търг, на който държавата ще предложи за продажба дялове от търговски предприятия.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *