Индексите на Уолстрийт с исторически максимум

Основните индекси в САЩ достигнаха исторически максимум благодарение на акциите на банките, след като председателят на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джанет Йелън определи като неразумни извънредните мерки в парично-кредитната политика. Допълнителен тласък за възхода на Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq дадоха книжата на Apple, които поскъпнаха с 1,25 процента, достигайки исторически максимум от 134,95 долара за една акция.

Джанет Йелън каза в Сената, че ФЕД рискува да закъснее, ако се забави с повишаване на лихвите и в крайна сметка регулаторът ще бъде принуден да затегне по-бързо парично-кредитната си политика, което може да доведе до рецесия. Тя също така отбеляза, че все още има много неясноти относно бъдещата икономическа политика на президента Доналд Тръмп.

Книжата на банките, които както се и очакваше, се оказаха най-привилигировани след изказването на Йелън, и също тласнаха пазара на Уолстрийт нагоре.

Акциите на Goldman Sachs прибавиха прибавили 1,49 процента, на Bank of America – 2,97 процента, а финансовият индекс S&P 500 нарасна с 1,3 процента.

По време на изявлението си в Сената, Йелън не уточни дали остава в сила планът на ФЕД да осъществи три промени в посока нагоре на лихвите  през тази година, както очакват много анализатори.

Индексът Dow Jones затвори търговията с ръст от 0,32 процента до 20 477,20 пункта, индексът S&P 500 нарасна с 0,30 процента до 2 335,32 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite се повиши с 0,26 процента до 5 778,93 пункта, информира infostock.bg. Книжата на Apple са включени и в трите индекса.

Шест от 11-те основни отраслови сектори на S&P 500 обаче се понижиха начело с измерителя на комуналните услуги и недвижимите имоти.

Книжата на General Motors прибавиха 4,64 процента, след като PSA Group, притежаваща марката Peugeot, съобщи, че обсъжда възможността да придобие европейското подразделение на GM Opel. Акциите на Fiat също реагираха на новината и поскъпнаха с 4,84 процента, а на Ford – с 0,84 процента.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *