Индексите на Wall Street инкасираха загуби за четвърти пореден ден

Индексите на Wall Street спаднаха рязко в сряда, като удължиха загубите за четвърти пореден ден. Декемврийските данни за продажбите на дребно в САЩ не оправдаха очакванията, а инвеститорите изразиха загрижеността си относно глобалния икономически ръст, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones изгуби 1% от стойността си до 17 426,25 пункта. Бенчмаркът регистрира най-дългата си губеща серия от три месеца насам. Широкият индекс S&P 500 се смъкна с 0,6% до 2 011,29 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 0,5% до 4 639,32 пункта.

„Въпреки че потребителите спестяват на бензиностанцията, не изглежда, че те харчат в магазините. Продажбите на дребно са пълна катастрофа“, коментира главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън.

„Добрите новини са, чеЕвропейската централна банка получи положително отсъждане, така че те могат да продължат количествените улеснения. За съжаление лошата новина е, че JPMorgan оповести разочароващи цифри“, продължава той.

Акциите заличиха част от загубите, след като фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха и Федералният резерв на САЩ публикува своята „Бежова книга“, в която централните банкери изразяват надежди за по-бърз икономически растеж.

„Икономиката бавно вижда сигнали на подобрение. Трендът ще продължи да бъде умерен, но ще бъдем изпълнени с опасения“, заяви главният пазарен стратег на Boston Private Wealth Робърт Павлик.

Продажбите на дребно в САЩ са спаднали през декември с най-значителния си темп от близо година, отразявайки по-широкото отстъпление, което може да накара икономистите да понижат прогнозите си за растежа. Спадът от 0,9%, който е най-големият от януари 2014 г., последва ръста от 0,4 на сто през ноември, сочат данните на Министерството на търговията,

Данните за запасите на компаниите оправдаха очакванията на анализаторите, след като се покачиха с 0,2% през ноември.

Междувременно САЩ постигнаханай-малкия си бюджетен дефицит от седем години. Комбинацията от повишаващи се приходи и ограничения на разходите доведе до устойчиво подобрение на фиска.

Книжата на Wells Fargo изгубиха 1,16% до 51,25 долара, въпреки черезултатите на кредитора съвпаднаха с прогнозите.

Акциите на JPMorgan Chase поевтиняха с 3,5% до 56,81 долара, след катофинансовите резултати на банката за четвъртото тримесечиеразочароваха анализаторите. Трезорът поведе губещите в състава на Dow Jones, като само 3 дружества в неговия състав увеличиха пазарните си капитализации.

До края на седмицата своите междинни финансови резултати ще публикуват Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs Group и Intel.

Цената на фючърсите върху суровия петрол се покачва с 5,34% до 48,34 долара за барел, възстановявайки се от 6-годишното дъно. Контрактите върху златото поскъпват с 3,40 долара до 1 237,80 долара за тройунция.

Доларът губи позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се понижава с 5 базисни пункта до 1,8478%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *