Индексите са на червено, петролът търси посока

А еврото достигна нов осемседмичен връх от 1.2637 долара. Доларовият индекс DXY пада с 0.62%, до 81.21.
 
Председателят на Фед поясни, че инструментите на централната банка са безсилни срещу затягането на фискалната политика в САЩ в края на тази година, когато изтичат данъчните улеснения, въведени от настоящата и предходната президентски администрации.
Но в края на речта си Бернанке каза, че Фед е готов да направи необходимото за стимулиране на растежа на американската икономика. За пазарите това беше силен сигнал, че централната банка на САЩ скоро ще стартира нов кръг от количествени улеснения или т. нар. QE3.
Така, след речта на председателя на Фед, Dow се качва с 0.81%, до 13 106 пункта. Nasdaq е нагоре с 0.48%, до 3 063 пункта, а S&P 500 печели 0.62%, до 1 408 пункта.
Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се качва с 0.76%, до 95.34 долара за барел. Златото поскъпва с 0.63%, до 1 688 долара за тройунция.
Рали при петролните фючърси започна преди началото на американската сесия. Контрактите за доставка на лек американски петрол през октомври поскъпнаха с 1.69 долара до 96.31 за барел. Сортът брент поскъпва с 99 цента до 114.35 долара  за барел.
Еврото остава силно към долара, като само днес напредна със 107 пипса до 1.2615 срещу долара.
Важни за търгуващите с валути новини излязоха от Канада и Бразилия. Канада отчете икономически ръст от 0.5% през второто тримесечие на годината, спрямо същия период на миналата година.
В същото време Брутният вътрешен продукт на Бразилия е нараснал с 0.4% спрямо първото тримесечие на годината и с 0.5% на годишна база. Това е по-ниско от очакванията.
Европейската сесия завършва на положителна територия с напредък за индексите от по над един процент. Уолстрийт отваря също оптимистично с надежда от изказването на Бен Бернанке.
Dow Jones Industrial Average расте с 0.66% до 13 100 пункта.  S&P 500 Index добавя 0.69% до 1 409 пункта. NASDAQ Composite Index се покачва с 0.74% до 3 071 пункта.
Еврото отново надвива долара, след като Евростат изнесе данните за безработицата и инфлацията. По-притеснителна изглежда ситуацията с равнището на цените в еврозоната и Европейския съюз.
Инфлацията в еврозоната през август достига 2.6% на годишна база. Налице е ускоряване в темпа на поскъпване на живота, след като през месец юли годишната инфлация бе 2.4%.
Европейската централна банка, чиято основна функция е да предпазва стабилно рамвнището на цените в еврозоната, е поставила цел от 2% инфлация за тази година. Това означава, че летният месец носи сериозно предизвикателство, което ще изисква вземането на мерки за притискането на ръста на инфлацията в оставащите до края на годината месеци.
Евростат оповести и последните данни за безработицата. Равнището за еврозоната през юли е 11.3%, а за Европейският съюз  – 10.4%. Наблюдава се относителен застой и стабилизиране на процеса.
Общо 25.254 млн. души в 27-те страни на Европейския съюз са безработни. Броят им се е увеличил с 43 хил. човека спрямо предходния месец юни.
Най-ниска е безработицата в Австрия, Холандия , Германия и Люксембург.
В Испания безработицата достига 25.1%, а в Гърция – 23.1% през месец май. Това са и държавите, в които безработицата е най-голяма.
За България Евростат отчита 12.4% равнище на безработицата, което е покачване спрямо регистрираното ниво отн 12.3% през юни.
Излязоха и лоши данни и от европейския рай –  Германия. Продажбите на дребно в Германия отчитат спад от 0.9% през юли. Обяснението за това се крие в по-високите цени на горивата, което е възпряло голяма част от потребителите да ходят по-често до шопинг-моловете.
След тези новини едно евро купува 1.2574 долара, което повече от половин процент поскъпване спрямо сутрешните котировки.
Европейските индекси са на зелено с най-силен ръст в Париж, където CAC 40 качва 0.75% до 3 404 пункта.
Петролът поскъпва с 35 цента до 94.97 за барел лек американски и с 40 цента до 113.76 за барел петрол от сорта брент.
Макар икономиката на Индия да е пораснала повече, отколкото прогнозираха анализаторите, данните за ръст от 5.5% през второто тримесечие на годината са незадоволителни. Отчетеният темп на нарастване е най-ниският от три години насам. Видно е отражението на по-слабото търсене на продукция от страна на контрагенти от Запада, което удря експорта на суровини и готова продукция. Критиците посочват, че най-голямата спирачка пред растежа е липсата на реформи в страната, което може да доведе до понижение на рейтинга на Индия до степен „junk“.
Това е само една от причините инвеститорите да са настроени негативно в търговията и днес. Европейските борси отварят на червено, повлияни от песимизма на Уолстрийт и четиримесечното дъно при азиатските индекси.
FTSE 100 пада с 0.10% до 5 713 пункта.   DAX INDEX потъва с 0.03% до 6 893 пункта. CAC 40 се покачва с 0.02% до 3 379 пункта.
Еврото започна да поскъпва към долара до 1.2511.
Днес се очакват данни за безработицата в еврозоната през юли, които Евростат обяви преди обед. Най-важни за инвеститорите остават изказванията на финансистите от форума на централните банки в Джаксън Хол. Изказвания ще има на Бен Бернанке, на Адам Поусън от Банк ъф Ингланд и на Кристин Лагард от Международния валутен фонд. Тях обаче ще можем да проследм в късния следобед.
Разочарование прозира в търговията с основни активи по световните борси. Индексите са на червено, петролът търси посока, а еврото остава в изчакване на новини от срещата на централните банкери в Джаксън Хол и най-вече на изказването на Бен Бернанке тази вечер.
На Уолстрийт снощи инвеститорите демонстрираха песимизма си по отношение на икономиката, за което им помогнаха данните за потребителските разходи и безработицата. Незадоволителен им се стори ръстът от  0.4% на потребителските разходи през август и ги притесни това, че относителният дял на новите безработни в американската икономика се запазва. През изминалата седмица новите молби за помощ при безработица са били 374 хил.
Така, преминала под знака на разпродажбите, сесията завърши със спад при индексите, особено болезнен за широкият бенчмарк, който затвори под нивото си от 1 400 пункта.
Dow Jones Industrial Average спадна с 0.81% до 13 000 пункта.  S&P 500 Index потъна с 0.78% до 1 399 пункта. NASDAQ Composite Index изтри 1.05% от нивото си до 3 048 пункта.
В Азия настроенията също са минорни. Индексите са на 4-седмично дъно.  Роля за това изигра новината, че индустриалната продукция в Япония изненадващо спада през юли. Данните показват понижение от 1.2% спрямво предходния месец и понижение от 1% спрямо равнището на продукция към същия месец месец на миналата година. В основата на спада е свиването в производствто на електроника, а също и производството на машини и оборудване.
Nikkei 225 пада с 1.41% до 8 856 пункта. Hang Seng Index се понижава с 0.37% до 19 480 пункта. CSI 300 Index потъва с 0.26% до 2 205 пункта.
Инвеститорите се притесниха и от информацията, че рейтинговата агенция Moody’s смята да продължи с прегледа на рейтинга на Испания през септември, когато е възможно да има ново понижение на статуса, който в момента е Baa3 за дългосрочния кредитен рейтинг. Това засилва тревогите за европейската дългова криза, още повече, че вчера в Мадрид се проведоха преговори между премиерът на Испания Мариано Рахой и френският президент Франсоа Оланд. Двамата ще поискат от Европейската централна банка да направи така, че лихвите по заемите на държавите-членки на еврозоната да са още по-ниски от сегашните.
Към този час едно евро купува 1.25 долара, което е леко понижение в курса на обединената валута. Тук трейдърите изчакват новини от срещата на централните банкери в Щатите.
Лекият американски петрол с доставка през октомври поскъпва с 2 цента до 94.64 долара за барел. Сортът брент поевтинява с 11 цента до 113.25 долара за барел.
Преди отварянето на европейската сесия световните информационни агенции тиражираха новина от Индия. Икономиката на страната е нараснала с 5.5% през второто тримесечие на годината, стана ясно преди минути. Това надхвърля прогнозирания от анализаторите ръст от 5.2% и дава основание за малко оптимизъм.
*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *