Индексите стартираха на червено

Всички индекси на Българска фондова борса започнаха седмицата с понижения, следвайки негативната тенденция на повечето регионални пазари. Оборотът от деня остана сравнително малък – от около 1.8 млн. лв.

С най-голям ръст от деня бяха акциите на Албена. Днес стана ясно, че най-големият акционер в курортния комплекс – Албена холдинг, е повишил цената на търговото предложение към останалите акционери до 30 лв. за акция. През април холдингът предложи по 27 лв. на акция, но след това Комисията за финансов надзор наложи временна забрана за предложението, като отправи и конкретни препоръки за корекции. След новината акциите на Албена поскъпнаха с над 10% до 28.40 лв. за брой.

Много активна беше и търговията с Химимпорт, чиито акции поевтиняха с над 4.2% до под 2.17 лв. за брой.
Правата от увеличението на капитала на варненския холдинг отчетоха спад от над 14% през деня.

Въпреки че започна сесията със сериозен спад, основният борсов индекс SOFIX успя да компенсира и дори излезе на положителна територия. Последните минути на търговията обаче отново го върнаха на червено и той затвори с минимален спад. Широкият BG40 също отчете леко понижение, а Дневник 20 беше единственият, който отбеляза слаб ръст от 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *