Индийската централна банка облекчава регулациите на ПЧИ

Централната банка на Индия е облекчила реулациите за преките чуждестранни инвестиции, позволявайки на инвеститорите да ликвидират вложенията си, за които досега се изискваше минимален период на държане, и без гарантирана възвръщаемост, съобщава Ройтерс.

Според банката облекчението се очаква да спомогне за по-голям приток на преки чужди инвестиции в страната. ПЧИ в третата по големина икономика в Азия в периода април-октомври спаднаха с 15% на годишна база въпреки отварянето на нови сектори.

Междувременно Чанда Кочхар, главен изпълнителен директор на ICICI Bank – най-голямата частна банка в Индия, заяви че най-лошото за икономиката на страната вече е преминало, след като растежът спадна двойно през последните пет години.

„Износителите се справят по-добре заради корекцията в курса на рупията. Поставихме под контрол дефицита по текущата сметка, като правителството следи отблизо и бюджетния дфицит“, посочва тя.

Според нея обаче възстановяването на Индия ще бъде бавно и постепенно, и ще зависи главно от ръста на инвестициите.
Въпреки забавянето на индийската икономика Кочхар очаква банковият сектор в страната да продължи да расте с двуцифрени темпове. „Смятам че банковата индустрия ще продължи да расте с 2,5 пъти по-бърз темп от БВП.“

Индийската икономика се очаква да постигне ръст от под 5% в годината до март 2014 – доста под близо двуцифрения растеж от 2010 г.

Според ICICI експанзята в сектора ще дойде от засиления фокус върху потребителското кредитиране, включително жилищни и автомобилни заеми. „Това е разумен подход, защото кредитният опит при тези продукти показа висока стабилност дори и по време на дъното на икономическия цикъл“, изтъква Кочхар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *