Индия с най-висок икономически растеж в света през 2015-а

Световната банка понижи прогнозата си за растежа на световната икономика през 2015 година. И призова да се „затегнат коланите“ във време на привикване към ниски цени на суровините и възможното скорошно повишаване на лихвената ставка то страна на американския Федерален резерв.

В традиционната прогноза на СБ, публикувана два пъти в годината, се ревизира растежът на световната икономика до 2,8 на сто, при 3 на сто в януарския доклад. Според организацията, спадът в цените на суровините, особено на петрола, засегна износителите им повече, отколкото се очакваше.

Главният икономист на банката Каушик Басу изтъкна, че си струва ФЕД да забави повишаването на лихвата до следващата година, за да се избегне волатилността на валутните пазари и отграничаването на глобалния икономически ръст. Защото по-високите лихви и по-скъпия долар ще повиши стойността на кредитирането за развиващите се икономика.
Но, по думите на Басу, ниските цени на суровините в крайна степен ще доведе до растеж на световната икономика. Затова Световната банка запазва прогнозите си 2016 и 2017 година, отбелязва Reutetrs.

Най-бързо развиващата се сред големите икономики през тази година ще бъде Индия. СБ прогнозира ръст на индийския БВП от 7,5 на сто през 2015 г., при предишна оценка за 6,4 на сто.

Като цяло Световната банка намали прогнозите си за ръста на развиващите се икономика през т.г. от 4,8% на 4,4%, основно заради ситуацията в Русия и в Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *